Основним інгредієнтом куті є пшениця. Починають варити напередодні Святого вечора, аби за добу головна страва Святвечора настоялася та краще розкрився її аромат.

Щоб поділитись секретами приготування страви, у Вінниці вперше відбувся конкурс «Різдвяна кутя-2020». Учасники присмачили її халвою, горішками, маком, сухофруктами та навіть апельсинами

– Існує три види куті: щедра на Новий рік, багата або пісна на Різдво та голодна на Хрещення. У рамках фестивалю вирішили провести конкурс за першість у приготуванні най­смачнішої куті від всіх учасників фестивалю вуличної їжі Vinnytsia Food Fest, — каже Світлана Ярова, організаторка заходу.

— Заздалегідь вони приготували страву, а з кількох десятків ми обрали найкращих. У фінал потрапили Київська, Івано-Франківська, Вінницька та Львівська області. Оцінювали кутю журі із французького міста Діжон, яке є побратимом Вінниці, та фіналістка телевізійного кулінарного шоу «Мастер шеф» Каріна Аванесова.

Каріна Аванесова

Для переможців підготували подарунки — блендер, мультиварку та сертифікат зі знижкою на участь у наступному фуд-фесті.

Зрештою, друге та третє місця посіли учасники з Він­ниці. А най­смачнішу ку­тю приготувала Мар’яна Мельничук із Івано-Франківська. Основа її страви – пшениця і джерельна вода. І обов’язково слід задобрити кутю маком, диким медом, горішки слід додавати не лише волоські, а й лісові. Якщо їх перед тим підсмажити, будуть хрусткими. Обов’язково додати турецькі солодощі – рахат-лукум.

Цікаво, що про користь куті на своїй сторінці розповіла й ексміністерка охорони здоров’я Уляна Супрун. Традиційну страву, яку українці готують до столу, вона впевнено називає суперфудом.

– Мед — не більш ці­лющий і не природніший за буряковий цукор. Для нас це додані прос­ті цукри, ще й здебіль­шо­го фруктоза, що шкодить бактеріям кишківника та нашому жировому обміну. В сухофруктах та родзинках цукру вдосталь.

Якщо пшеницю не замочити, варити доведеться довго. Але пшениця, як і інші злаки та незлакові крупи, має на собі рештки фунгіцидів – протигрибкової отрути. Нам вона не потрібна. Декому пшениця може здатися твердою і недостатньо смачною чи солодкою. Є один секрет, нетради­ційний. Спробуйте її промити і трохи проростити.

Віталіна Володимирова