Вже з травня 2014-го майор почав літати в район бойових дій, виконуючи завдання з доставки військових та гуманітарних вантажів, переміщення особового складу та евакуації поранених. За два місяці військово-транспортний літак Ан-26, командиром екіпажу якого був Дмитро Майборода, виконав 35 бойових вильотів у район АТО.

– Знімальна група запише спогади людей, що служили з героєм, поспілкується з його рідними, — кажуть в агентстві «Фенікс Медіа», яке зніматиме фільм. — Дмитро — справді знакова людина для нашої країни, важливо підняти спогади його друзів і колег. Зйомки відбуватимуться у межах державної програми національно-пат­ріотичного виховання. Фільм поширюватимемо на телеканалах, у школах Він­ниччини й України.

Додамо, що 14 липня 2014-го на відстані близько п’яти кілометрів від кордону з Ро­сійською Федерацією російська ракета потрапила в лівий борт літака, розпочалися некеровані процеси… Вінничани Дмитро Майборода та помічник командира екіпажу майор Дмитро Шкарбун ціною власного життя до останнього керували літаком, що дозволило ін­шим шістьом членам екіпажу евакуюватися.

Достойна найвищої заслуги мужність матері Дмитра Майбороди, яка без сторонньої допомоги поїхала у зону АТО, розшукала поховання і привезла тіло свого сина та його побратима, минаючи ворожі блокпости. За її словами, коли сепаратисти зупиняли авто на блокпостах, то не вірили, що вона везе додому останки.

Військовий льотчик Дмитро Майборода був посмертно нагороджений орденом «Герой України», а Володимир Зеленський у День Прапора почесно присвоїв 456-й бригаді транспортної авіації ім’я нашого земляка.

Віталіна Трудько