– Похід на Київ до президента Зе, земельні та пільгові питання та предметна розмова в обласній раді за лише 60-відсоткове фінансування госпіталя ветеранів у Вінниці стали головними питаннями під час зборів ветеранів і волонтерів Вінниччини 18 січня. Багато хто це зібрання вже назвав «З’їздом» фронтовиків, бо за заклик Андрія Грачова і ОДА тут зібрались представники від 81-ї громадської організацій області!  Фактично, тут були всі!!!

Тому організаційні збори із створення координаційної ради при голові облдержадміністрації перетворились на парад проблем ветеранів сучасної війни та учасників бойових дій в попередніх збройних конфліктах від Афганістану до Майдану… Не дивно, що емоції часто зашкалювали, бо у фронтовиків і ветеранів є стійке відчуття, що “влада на них забила і не боїться їх… ”

Тому спершу все було дуже схоже на «поганий колгосп» і «вінницький базар», де кожен говорив за своє, хотів свого обрати головою зборів  і не голосував за «конкурентів»…

Але вже за годину одні вийшли із зали, а решта – дійшли до спільного знаменника після кількох емоційних виступів і заяв… Бо тільки  разом рада ветеранів може вирішували, що робити  далі та як захистити права фронтовиків, майданівців, волонтерів …

І питанням №1 в суботу на «З’їзді» стало питання лікування, охорони здоров’я та реабілітації ветеранів всіх воєн, революцій та конфліктів Вінниччини.

– Питання фінансування і виживання госпіталю вже обговорюється більше півроку! Ми вже звертались до всіх від прем’єра до всіх профільних міністрів МОЗу і Мінвету! Бо вже відомо, що всі госпіталі будуть обмежені у фінансуванні – нам дають лише 60% від попереднього фінансування Вінницького обласного клінічного госпіталю ветеранів війни!, – заявив присутнім директор закладу Валерій Бабійчук. – Бо було 50, а тепер буде  лише 30 мільйонів… 20 мільйонів гривень ми маємо заробити на пацієнтах по розцінках Національної Служби здоров’я. Але вона досі не знає, не повідомляє і не каже нам ці ціни… А з 1 квітня ми вже маємо працювати по цих нових правилах! Якщо все це стане реальністю, то всім ветеранам і АТОвцям доведеться платити за послуги і купляти їх за свої чи державні від НСЗУ.

Ми вже стукались в усі двері, але уряд і міністерства нас не хочуть чути! Я вже став для них «ворогом»! 18 грудня ми вже збирались із цього приводу в госпіталі та дійшли до думки, що має піднятись вся Україна! Бо це ви і ми її захистили і врятували! Якщо ми не встанемо – то за нас ніхто не встане! У нас один вихід – похід до президента, який один може вирішити ці питання!

На цей виступ Валерія Бабійчука була досить різна і бурхлива реакція від вигуків «Мильна булька нічого не вирішить!» до «Досить лікувати «блатних» – звернуть увагу на фронтовиків!»

Після цього відомий військовий лікар Юрій Білієнко висловив свою позицію:

-Щодня здоров’я ветеранів війни погіршується і це питання №1! Не секрет, що багато фронтовиків сьогодні фактично без допомоги, їх треба оперувати, але немає куди їх класти!, – заявив відомий хірург. – Маємо виробити чіткий алгоритм захисту госпіталю і його бюджету! Чи ми йдемо до влади в обласну раду? Чи стаємо голодувати під госпіталем?

Тут же звучали пропозиції вимагати від обласної ради скасування свого рішення про передачу госпіталю в комунальну обласну комунальні власність із поновленням 100% державного фінансування!

-Не має часу тут лялякати, бо нас просто не бояться!!! Ми постійно скаржимося, що обласні депутати приймають якісь рішення, що йдуть проти наших інтересів та інтересів суспільства. Думаєте вони ідіоти? Ні?, – , вважає Ігор Княжанський – “Душман”. – Бо цей госпіталь – це крута база і крутий бізнес медичний. І хтось просто заробляє  гроші, бо на нас їм “пофіг”. Тому, що нас 81 організація, які роз’єднані та сваряться між собою. Ми для них – ніхто, вони нас не бояться. Тому ми зібрались, щоб не говорити, а створити дієву координаційну раду і припинити сварки між собою! Коли ми зможемо всіх цих людей об’єднати та вивести на вулицю, то тоді нас почують, бо побачать організовану силу!

В цей час у залі звучали оплески і міцніші слова на зборах ветеранів області.

Погодьтесь, що також жорсткої розмови за медицину для фронтовиків у Вінниці давно не було! Так сама публічно давно владі давно не говорили подібне ветерани і лікаря прямо в очі! Хіба що під час візиту міністра оброни від Зе, коли він умовляв АТОВців на відведення військ і Формулу Штайнмаєра у «Плеяді»?

Звісно, все це просто накипіло і наболіло за ці 6 років війни… Жаль, що тут не було губернатора, в якого саме в суботу 18-го був день народження . Тому за Владислава Скальського слухали критику і «жесть» його підлеглі.

Більше 3 годин тривала дискусія фронтовиків на “З’їзді” ветеранів у Вінниці в Будинку Офіцерів.

Загалом в заді було більше 200 ветеранів, волонтерів, афганців та рідних загиблих на Майдані та в АТО. Варто зазначити, що із 5 кандидатур головою зборів було обрано голову Шаргородського районного товариства ветеранів АТО Василя Іваська.

А якою буде за змістом і складом

Координаційна рада ветеранів при голові ВінОДА радились і сперечались до хрипоти в горлі…

Цікаво, що ця Рада ветеранів Вінниччини зможе працювати із губернатором і всіма управляннями ОДА лише до березня наступного року, коли обласні державні адміністрації просто розформують. Бо тоді бал правитимуть виконкоми і ради 61-ї ОТГ.

Всі ці розклади фронтовикам пяоснила директорк Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ВінОДА Світлана Василюк.

У фіналі «З’їзду» голосуванням  помаранчевими квитками делегатів представники 81-ї громадської організації таки створили Координаційну ради та утворили робочу групу з 22 активістів. Далі мають відбутись узгодження та юридичне оформлення  документів та рішення  голови ВінОДА Владислава Скальського про створення цього дорадчого органу із ветеранів, волонтерів та родичів загиблих вінничан.

Окремий позитив цього «Зїзду» в приміщенні Будинку офіцерів – це зустріч бойових побратимів, лікарів, волонтерів, рідних і близької людей, що в різні часи захищали Україну…

Цього ж дня в цій залі відбувся концерт-реквієм пам’яті Кіборгів ДАПу і всіх загиблих фронтовиків Вінниччини.