Ми вже повідомляли вам про скандал у вінницькому диятчому будинку «Малятко», який прогримів на всю країну! Очевидці зафіксували на фото дитячі речі та іграшки, які лежали просто біля сміттєвих баків. Світлини вислали волонтерці Юлії Дякун й та їх опублікувала. Буквально за кілька годин пост набрав 13 тисяч поширень, емоції не вщухали. Люди розділились на два табори, одні засуджували дії працівників та дирекції, які виправдовувались, о це їх змусила зробити комісія з Києва. Інші ж стверджували, що речі в поганому стані, іграшки взагалі заборонені й допомогу краще передавати адресно.

На скандал у дитячому будинку оперативно відреагувала заступниця голови Вінницької ОДА Наталія Заболотна. І ось що вона розповіла:

-Сьогодні, волонтери, які знають мене особисто та моє відношення до волонтерської допомоги, скинули мені посилання на цей пост із цими кричущими фото.Не довго думаючи, будучи як раз в місті, розвертаю машину і їду на смітник біля дитячого будинку “Малятко”. На місці зв’язалась з департаментом охорони здоров’я, які приїхали до нас вже за хв.15. Зустрілись із керівництвом закладу…Багато можна говорити про те чи потрібні закладу і дітям у ньому ті викинуті іграшки…Чому заклад знаючи про те, що такі іграшки не можна брати, все одно брав їх. Те, що я побачила, дійсно, жахливо негативне відношення до отриманої допомоги???.Так, буду відвертою, там було багато зламаних іграшок і порваних речей.Але й були досить нормальні і іграшки, і речі. Працюючи з багатодітними сім’ями в районах я знаю, що таких речей, як ота блакитна курточка ?(трохи прийшлось поритись у тій купі) більшість з них не мають!!!

Через годину все було прибрано, що можна ще використати, забрано. Висновок простий і жорстокий: ті працівники, які не цінують, що віддають люди, не можуть працювати в дитячих закладах.Департамент охорони здоров’я готує інформаційний стенд, який буде розміщено перед закладом, що можна і що не можна приносити в заклад. Прохання до волонтерів і благодійників, якщо ви реально хочете допомогти дітям в закладі, поспілкуйтеся й уточніть потребу з профільним департаментом. Такий досвід у нас є в соц сфері і він реально позитивно спрацював задля реальної допомоги й неможливості директорами підмінювати закуплені речі благодійною допомогою.Діти мають жити в сім’ях та формах, наближених до них‼ – дитячі будинки сімейного типу та малі групові будиночки (останні вважаю найоптимальнішою формою для діток з важкою формою інвалідності). І найкраща допомога дітям – це спілкування. Тут найкраще працює програма “Наставництва”! P.S. дякую волонтерам за небайдужість. Долати систему можна тільки разом!!!

А що думаєте ви з даного питання?

Валентина Лісова