18 січня у вінницькому Будинку Офіцерів до 5-ї річниці 244-денної героїчної оборони Донецького аеропорту відбувся концерт-реквієм за участю оркестрів Центру військово-музичного мистецтва Повітряних Сил Збройних Сил України  та 9-х виконавців та дитячих творчих колективів. І треба визнати, що цей  пам’ятний концерт зібрав небувалий аншлаг!

– Це бомба-ракета, а не концерт! Емоції зашкалюють! Стільки глядачів, знайомих, рідних облич! Я свою жінку в залі не міг знайти, бо всі місця були забиті перш зав все фронтовиками, ветеранами, волонтерми та рідними учасників АТО. Заспівав лише 2 свої пісні, бо до мікрофону стояла черга. А ще оркестр, а ще діти і кожному хочуться казати бодай слово про кіборгів та кожного Героя-захисника., – розповів один із учасників концерту Олександр Клец. – Атмосфера була така, що після 2 годин наших пісень публіка не розходилась і все переросло в дружні обійми та фотосесію… Нині знову збираюсь із своєю гітарою на передок, бо спокій нам лише сниться.

А організатор концерту-реквієму  – кіборг Роман Смішний після акції – вшанування подвигу Героїв оборони Донецького аеропорту коротко підвів підсумки:

– Було важко, але ми це зробили. Повірте, для хлопців та їх родин це дуже важливо, що кожного живого і загиблого пам’ятають, приходять на могили, обіймають маму і тиснуть батькові руку за такого сина. Тому на очах були сльози! Тому в залі були щирі оплески і море рідних людей! Це не піар-концерт, а проста людська подяка Героям аеропорту і їхнім рідним. Дякую всій нашій команді, що ми це зробили, – зазначив Роман Смішний із Всеукраїнської спілки Побратими України. – Окрема поляка за підтримку концерту меру Вінниці Сергію Моргунову та депутату обласної ради Андрію Поліщуку, ТСОУ.

Нагадаємо, що бої за Донецький аеропорт розпочались 26 травня 2014 року. Тоді бойовики штурмом зайняли частину аеропорту, вимагаючи від українців скласти зброю та звільнити адміністративні будівлі.

Добровольці, десантники, розвідники та артилеристи до останнього тримали 244-денну оборону, та врешті 23 січня 2015 року відійшли у бік Пісків.

Серед трагічного списку загиблих кіборгів прізвища 8-х вінничан – за офіційними даними, захищаючи Донецький аеропорт загинули понад 200 військових, з них 8 кіборгів із Вінниччини:

Буйлук Анатолій Андрійович
Зулінський Сергій Миколайович
Камзінов Шайдула Хайрулович
Кондратюк Олександр Іванович
Скляров Дмитро Сергійович
Осаулко Юрій Леонідович
Франишин Дмитро Юрійович
Шевчук Леонід Володимирович…