У кабінеті заступника голови обласної ради Михайла Кременюка зібралися депутати облради, головні лікарі профільних медичних установ і директор департаменту охорони здоров’я облдежрадміністрації Людмила Грабович, щоб обговорити всі “за” і “проти”

– Створення потужного медичного підприємства в області з надання паліативної і хоспісної допомоги – гостра необхідність. Але мова ще йшла і за комунальну власність Тому питання викликало гостру дискусію — зазначив депутат обласної ради Андрій Вигонюк — За пропозицією департаменту управління спільної комунальної власності  спільно з департаментом охорони здоров’я внесли проекти рішень  про реорганізацію деяких комунальних підприємств. Зокрема мова ведеться і про психіатричну лікарню №2 за межами міста. Прикро, що у цій робочій групі немає рівного представництва фракції обласної ради. Утім у процесі підготовки до цього засідання виробилася спільна позиція, щоб на базі будівель цієї психіатричної лікарні створити хоспіс. Ми могли б зараз зважити всі можливості і вже до 1 квітня вийти з пропозицією створення такого підприємства.

– У нас було багато пропозицій з цього приводу, приїжджали різні фахівці. Але нинішний склад керівництва МОЗ кардинально змінив своє ставлення і до психіатрії і до паліативної допомоги. У держави поки що немає грошей, тому паліативну і хоспісну допомогу надаватимуть мультидисциплінарні бригади. Туди входять різні потрібні фахівці, котрі виїжджатимуть до важко хворих людей додому, навчають рідних доглядати за ними, призначають знеболювальні. – розповіла директор департаменту охорони здоров’я Людмила Грабович –  Ще два роки тому були чітко виписані вимоги для створення хоспісів. На сьогодні фінансової можливості такої немає. Реконструкція хоспісного відділення, створеного кілька років тому на базі третьої міської лікарні, з ліфтом, спеціальними ліжками, відеоспостереженням та іншими моментами потягнула 20 мільйонів гривень. На утримання відділення щороку витрачається більше мільйона гривень. Якщо ми захочемо утримувати всі ті лікарні третинного рівня, котрі у нас є, треба знайти більше 100 мільйонів гривень. Тому я не виступаю проти хоспісу. Але сьогодні це не можливо. Держава має розробити стратегію і чітко розказати, як вона має все це чітко фінансувати. Якщо можуть створитися приватні хоспіси — я аплодуватиму. Але це величезні гроші.

Головні лікарі інших медичних закладів, де є відділення паліативної і хоспісної допомоги висловили свої думки і погодилися з тим, що питання фінансово дуже не просте. Тому вирішили відкласти його принаймні на кілька місяців. А раптом у міністерстві знову зміняться думки.

Детальніше — в газеті “33 канал”.

Фото та відео Олексія Бойко