Шановна редакціє газети «33-й канал»! Прочитала підбірку в улюбленій газеті про зловживання в нашій медицині і вирішила поділитися з читачами своєю проблемою.

Я взагалі позитивно оцінюю роботу наших лі­карів, які у більшості мають високу кваліфікацію, важко працюють, отримуючи копійки. Моя сестра та її чоловік — лікарі, маємо друзів лі­карів, які ледь зводять кінці з кінцями, щоб прогодувати своїх дітей, однак не плачуть, не скаржаться, влітку підробляють під час від­пустки в Польщі, утримують городи в селах, і таких більшість.

Однак останні роки в місті стала помітною медична еліта, яка їздить на шикарних авто, має гарні будинки, відпочиває по кілька разів на рік в теплих краях. Це, як правило, керівники медзакладів, керівники керівників, власники приватних клінік, придбаних за гроші часто сумнівного походження.

Добре, коли медичних закладів стає більше, але чи контролюється їхня робота? Беруть сумніви, і ось приклад. Мій чоловік багато років страждає на захворювання тазостегнового суглоба. Вже кілька років фахівці радять поміняти суглоб на штучний, але чоловік все вірить у те, що знайдеться такий лікар, який вилікує без операції.

Одного разу він повернувся додому радісний і сказав, що знайшов лікаря, який пообіцяв повністю відновити суглоб за місяць-два за допомогою магнітного поля і дав направлення в приватну лікарню по вул. Л. Ратушної (в листі вказується назва закладу та прізвище лікаря). Чоловік взяв відпустку і регулярно ходив на сеанси, однак з часом його оптимізм убавився, біль у суглобі посилився, став важко ходити, перестав спати.

Я вирішила піти теж на одну з процедур і багато чого цікавого там почула від людей. По-перше, це приватна клініка того самого лікаря, де працює його донька, по-друге, нікому із присутніх в черзі не стало легше, при цьому не ведеться ніякого обліку, не видаються документи про лікування, тим паче фінансові, а ми заплатили за кілька процедур більше тисячі євро. Знову звернулися до фахівців в іншу приватну клініку, там в один голос сказали, що вилікувати це захворювання без операції неможливо, а нас розвели на гроші, мовляв, лікар роботу в державній лікарні використовує для заманювання пацієнтів.

Не повірили, думали, що це елементи конкуренції, по протекції поїхали на консультацію до Київського інституту травматології, зайшли в ординаторську, де сиділо 6 лікарів, якраз після ранкової п’ятихвилинки. Чоловік показав свої знімки і розповів про лікування у Вінниці. Всі присутні підтвердили, що нас розвів цей вчений. Потім нас вислухав керівник відділення, який сказав, що лікар безсовісний, якщо в такому стані суглоба обдирає хворого, а методика, якою козиряє цей шарлатан, ніким ніде не використовується.

Поїхали до Харківського інституту ортопедії: те саме — сміються з нас, недолугих, радять тільки операцію, іншого методу не існує. Нам уже призначили операцію, після чого чоловік клянеться розібратися з цією «фірмою», як він каже.

Пишу заради ваших читачів із застереженням бути більш обачними, краще зайвий раз проконсультуватись, порядних лікарів ще багато, не дайте себе обдурити.

З повагою, Лідія Музичук,
ваша постійна читачка