Чому голова так полюбив Опоблок? Цирк, а не комісія – так прокоментували створення комісії по актуальному у Вінниці держхоспісу головою Вінницької облради А. Олійником принципові депутати та громадські активісти. І ставлять лише одне запитання: «Скільки це коштувало?»

Нагадуємо, на останній сесії Вінницької облради виник скандал стосовно спроби на безоплатній основі вилучити 30 соток території Подільського онкодиспансеру для створення приватного хоспісу для невиліковно хворих пацієнтів. Більшість депутатів, присутня в залі, не проголосувала за таке рішення, бо остерігалась, що тут може бути корупційна складова і площа вилучається під ще один приватний центр – конкуруючий із державним. Більше того, виникло запитання: а якщо немає коштів у людини, то як вона потрапить у такий центр?

Але те, що хоспіс для невиліковних онкохворих потрібен Вінниччині – визнали усі. Тому запропонували альтернативу – створити державний заклад на території вже існуючого медзакладу.

Ініціювавали це представники фракцій «Свобода», «Батьківщина» – запропонували голові Вінницької облради створити робочу групу.

Які подальші кроки – ми запитали у голови комісії по боротьбі з корупцією у облраді Андрія Вигонюка.

– Аж за 33 дні після нашого звернення створено робочу групу щодо розвитку паліативної та хоспісної допомоги для мешканців Вінницької області. У четвер о 14 годині відбудеться перше засідання.

Ми запропонували розглянути можливість створення комунального медичного підприємства для надання стаціонарної паліативної допомоги населенню коштом Національної служби здоров’я України на базі комунальної будівлі, яка експлуатується галуззю охорони здоров’я, знаходиться за містом по Барському шосе. Її потужності дозволяють розмістити 100-120 пацієнтів одночасно, організувати роботу виїзних бригад. Така допомога буде безоплатною для вінничан, запустити в роботу на безоплатній основі можна вже 1 квітня 2020 року. Але склад цієї комісії, м’яко кажучи, викликав шок не лише у голови комісії Вигонюка, а й громадських активістів, депутатів фракцій, які це ініціювали.

Її вже охрестили «не представляется возможным». Бо саме на таке рішення, кажуть, запрограмована заздалегідь, і це видимість, а не бажання результату.

Більшість складають саме ті депутати, які голосували за відчуження землі, а значить, створення приватного хоспісу. Увійшов туди і ініціатор відчуження землі – головлікар онкодиспансеру В. Шамрай. Цікаво, що із фракції Опоблоку голова облради Анатолій Олійник включив туди із 6-ти осіб чотири депутати. А із «Батьківщини», яка це ініціювала, жодної, як і з інших фракцій. У кращому випадку, по одному представнику.

– Одним словом – цирк, а не комісія! У принципі, сьогодні це актуально, – обурюються депутати. І додають: напевно, голова хоче не з пустими кишенями піти з посади.

Ілона Вальтер