Як у Могилеві-Подільському відреагували на вирок земляку-поліцейському, який зрадив Україну, за хабарництво у Севастополі.

Колишнього правоохоронця з Вінниччини Романа Калантирського, який втік до окупованого Криму й там працював інспектором дорожньо-патрульної служби, визнали винним у хабарництві. Злочин він скоїв із напарником, але конкретна сума винагороди не вказана. Як йдеться в «ухвалі» так званого «севастопольського міського суду», Калантирському «призначено покарання у вигляді позбавлення волі на строк п’ять років колонії суворого режиму”.

У Могилеві-Подільському, де довгий час на посаді керівника ДАІ працював Роман Калантирський, місцеві впевнені — все заслужено, бо закон бумеранга ніхто не відміняв. Мовляв, і тут поліцейський заробив нехорошу славу через свої фінансові апетити. Більш того, чимало хто схиляється до думки, що поліцейському слід було дати ще більше покарання за ті злочини, за які він не поніс покарання у Вінницькій області.

— Роман Калантирський родом із сусіднього Окницького району, що у Молдові. Там вивчився та працював у правоохоронних органах. Для всіх досі загадка, яким чином він отримав український паспорт та став працювати у поліції Могилева-Подільського. Є підозра, що не обійшлось без «рішалова» в одній із структур, начальник якої досі працює і є прихильником «руського міра». На Вінниччині Роман Калантирський кришував спирти та перетягування незаконного товару через митницю. А за великі гроші невдовзі отримав пост начальника ДАІ у районі.

На цій посаді проявив себе не надто позитивно і не був байдужим до неправомірної вигоди. Підтримував Януковича та все, що пов’язане з Антимайданом, про що свідчили і його групи в соцмережах та особисте спілкування з ним.

Якщо пошукати в Інтернеті, то прізвище цієї особи фігурує у групах, де водії скаржаться на хабарників. Реально люди його ненавиділи, бо вже не відчував землі під ногами. Одного разу його зловили відповідні служби, але ситуації вирішили й поліцейський повернувся на роботу. Й, наскільки нам відомо, тоді такса ходила близько 50 тисяч доларів, — розповіли нам громадські активісти з Могилева-Подільського. — Коли почалась війна на Сході, ми одні з перших збирали та возили волонтерську допомогу, Романа Калантирського перевели працювати у Миколаївську область. Знайомі розповідали, що він чергував старшим інспектором взводу на постах колишнього ДАІ та займався так званим «гоп-стопом» тих, хто віз харчі та речі солдатам. Але нас Роман Калантирський не наважився чіпати, ще й фото спільне на пам’ять зробив.

Невдовзі ми дізнались, що земляка знову впіймали через неправомірні дії. Але він «губить» український паспорт, отримує новий та тікає в окупований Крим (вересень 2015 р.) Там даїшник здав один з українських паспортів, отримує російський та йде працювати в звичну структуру ГІБДД РФ. Має звання капітана поліції. У жовтні 2017 року Роман Калантирський був нагороджений медаллю «За доблесть в службе», яку особисто отримував з рук міністра Колокольцева. У соцмережах в одній із груп він написав, що середня зарплата офіцера – понад 40 тисяч рублів, а наймане житло компенсовують. Хвалився світлинами на тлі російського прапора, міліцейського авто, влади Кремля. Він є фігурантом списку зрадників, опублікованому на сайті «Миротворець».

З публікації сайту відомо, що симпатизує Путіну і підтримував незаконну анексію українського півострова державою-агресором. Був учасником таких груп, як «Политика Путина», «Антимайдан». Що цікаво, до цих пір Роман Калантирський має три паспорти – український, російський та молдовський. По одному заїжджає, по іншому виїжджає, аби спецслужби «не хлопнули».

Одного разу до правоохоронця в Крим їздив друг з Вінниччини, але зустрічались вони на нейтральній території. Багато не розповідав, хвалився лиш нагородою за відданість окупанту! Більше того, як повідомляють місцеві жителі, керівники деяких державних установ з району та міста до останнього спілкувались із Романом Калантирським, один одного вітали зі святами. Власної сім’ї у чоловіка немає, але у Могилеві-Подільському залишився рідний брат.

Поки що земляки засудженого правоохоронця чекають інформації, в якій саме колонії суворого режиму він відбуватиме покарання. Адже готують для нього креативну «передачу із рідного краю”. А ще додають — після звільнення бачити Романа Калантирського не хочуть, а якщо це станеться — влаштують самосуд з коридором ганьби.

Віталіна Володимирова