Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту, який відзначається 27-го січня. Він прийнятий Генеральною Асамблеєю ООН. У 1933-1945 роках фашистська Німеччина умисно винищила 6 млн євреїв у світі, з них 1,5 млн — в Україні.

– Зокрема на Він­ниччині в роки війни загинуло від 160-ти до 180-ти тис. єв­реїв, — розповіла кандидат історичних наук Фаїна Винокурова, заступник директора Він­ницького обласного ар­хіву. — Найбільші гетто — це с. Печора, а ще Бершадь, Ободівка, де загинуло 20 тис. євреїв. Гетто були у Жмеринці, Шаргороді, Могилеві-По­дільському та ін. У нашій області була німецька і румунська окупаційні зони. Печора була у румунській зоні, а на другому березі, у Со­кіль­ці, стояли німецькі пости. У румунів євреям можна було відкупитись від гетто, а німці тільки знищували. Багато людей намагались перебратись через Буг у румунську зону. Українці рятували євреїв. Сьогодні вони мають звання «Праведників світу» від інституту Яд Вашем у Ізраїлі. У світі 2580 «Праведників світу», на Він­ниччині їх 500.

У роки війни Вінницю фашисти назвали «юден фрай» — «вільною від євреїв», насамперед, завдяки ставці Гітлера у Коло-Михайлівці. У другій половині 1942-го у Вінниці практично не залишилось жодного єврея. Події Голокосту не повинні повторитись ніколи!