У 400-тисячній Вінниці цього року плануються нові будівельні роботи на відносно новому кладовищі в Сабарові. З бюджету в 2020-му на це виділяють 7,3 мільйона…

Подробиці робіт по другій черзі робіт із зведенням колумбарію на 294 ніші для зберігання урн з прахом розповів директор департаменту комунального господарства та благоустрою ВМР.

Колумбарні стін­ки були заплановані з самого початку будівництва і планування території кладовища в Сабарові. Адже «Комбінат комунальних під­приємств», що також обслуговує це кладовище, має надавати повний спектр ритуальних послуг. У тому числі й у вигляді колумбарних капсул. Але крематорію у Вінниці не буде! — пояснив Володимир Ніценко. — Бо крематорії нині в Україні є у міль­йонних Києві, Одесі чи Харкові. І запити від мешканців Вінниці на такі поховання нині є… Звісно, біль­шість поховань у Сабарові будуть традиційними, але також готуємо певні новації.

– Які саме?

– Склепи, мусульманський, єврейський квартали для поховання вінничан.

Вже відомо, що цей етап будівництва має бути запроєктований і здійснений протягом найближчого року… І тендерні пропозиції вже приймаються на відкритий аукціон з визначення виконавця робіт, який запланований на 30 січня.

Цікаво, що, окрім колумбарію, тут заплановані адмінбудівля, благоустрій, освітлення, озеленення алеї для «заслужених» городян, алея для учасників війни-АТО, фамільні склепи, мусульманський, єврейський і євроквартали відповідно до віросповідань та національних традицій мешканців Вінниці…

Нагадаємо, що будівництво найновішого кладовища у Вінниці в Сабарові після закінчення місць у Луці-Меле­ш­ківській почалось у 2017-му… Тоді за Сабарів йшли справжні «бої» із застосуванням техніки, парканів, поліції, політиків та місцевих мешканців.

А нині тут знайшли свій останній прихисток вже більше 2800 мешканців Вінниці…

Сергій Годун