Колегія суддів під головуванням Олександра Берегового вирішила продовжити розгляд після закінчення перегляду схожої справи у Верховному Суді.

Сенсаційну новину по судову суперечку ПЦУ і МП у Вінниці за головний православний храм області повідомила прес-секретар Вінницького апеляційного суду Надія Чорна-Гаража.

Вже відомо, що апеляційне оскарження позову вінничанина і священика Никодима Виговського судді зупинили через необхідність закінчення перегляду Верховним Судом справи № 598/157/15-ц, в якій позивачами виступили 11 парафіян УПЦ (МП) релігійної громади «Парафії святого Архистратига Михаїла» села Бутин Збаразького району Тернопільської області. Вони ще в у 2015 році, як віряни Московського патріархату почали оскаржувати перехід від єпархії Української Православної Церкви до єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату.

І це провадження про перехід релігійної громади в лютому 2014 року досі перебуває на розгляді в Об`єднаній Палаті Касаційного цивільного суду Верховного Суду.

В свою чергу, син відомого у Вінниці та Україні священника МП  Никодим Виговський позивається до релігійної громади Спасо-Преображенського кафедрального собору Вінниці – громади Православної Церкви України. І судді вважають, що ці ситуації  схожі. Бо позивач із МП – Никодим Виговський просить визнати недійсними рішення Парафіяльних зборів від 18.12.2018 року та від 06.02.2019 року, коли громада більшістю голосів офіційно вирішила перейти до ПЦУ та внести зміни до статуту… Їх позивач також хоче в суді визнати недійсними!

А за 2 дні до цього оскаржуваного рішення – 16 грудня 2018 року у Свято Преображенському кафедральному соборі у Вінниці Митрополит Симеон першим в Україні оголосив про свій перехід до новоствореної ПЦУ разом із громадою Спасо-Преображенського кафедрального собору.