Бо тоді мала відбутись сесія облради і будівлю ВінОДА охороняли кілька сотень екіпірованих співробітників міліції та внутрішніх військ. І коли почалась позачергова сесія обласної ради і депутати мали розглянути звернення до Президента України та Верховної Ради із вимогою скасувати “закони 16 січня” під будівлею на це рішення чекали кілька тисяч вінничан – студенти, активісти, пенсіонери… Це їх за пару годин назвуть «особами не подільської зовнішності»!  Бо люди під ОДА вимагали від влади пояснень, чому чиновники ОДА та в першу чергу “регіонали” ховаються від народу за зачиненими дверима… І пускають на сесію за списками.   Коли стало зрозуміло, що розгляд питання №6 затягується, то народ пішов на штурм приміщення Вінницької ОДА! Пішли димові та газові атаки, полетіла цегла, шибки і в холі ОДА почались сутички із правоохоронцями.

І ці хото, де «космонавтів» із міліції мітингувальники атакують палицями, забирають шолом і щити, та задіяли пожежний гідрант за мить облетіли всю Україну та світ! Бо в ті хвилини у міліцію кидали меблі, вогнегасники та все, що завгодно… Цей штурм на сходах тривав хвилин 10-15 і «космонавтам» дали команду відійти на 2-й поверх… Бала інформація, що постраждало до 15 міліціонерів.

Але головне, що народ зайшов на позачергову сесію із вимогою відставки Івана Мовчана і Серігя Татусяка із посад голови ВінОДа та обласної ради та складення “регіоналами” своїх повноважень. В ці хвилини окремі депутати від партії Януковича тікали із облради по пожежних сходах, бо активісти зайняли всі коридори і кабінети ОДА. А Мовчана знайшли в закритому кабінеті…

І за годину тодішній начальник міліції Вінниччини генерал із Закарпаття Віктор Русин під особисті гарантії безпеки вивів голову ОДА Мовчана та голову облради Татусяка на вулицю до людей. В цей же час міліція під схвальні вигуки із опущеними головами і побити щитами покидала приміщення ОДА.

Пам’ятно, що останній губернатор Януковича – Іван Мовчан в ті кризові хвилини на східцях ОДА вже розумів, що дарма прийшов на цю посаду… Але ще знайшов у собі сміливість сказаи землякам, що “відповідає за все тисяч населення області” і просить дати депутатам прийняти бюджет області. Але вже ніякі слова не могли його врятувати, бо народ вимагав одного – відставки Мовчана! Але Іван Михайлович сказав, що  цього не буде та пішов. Голова облради Сергій Татусяк просто мовчав і ховався під кашкетом… Та сесія так і не відбулась!

І вже за пару годин на офіційному сайті ОДА з’явилась скандальна фактично скинутого із посади Івана Мовчана про “людей неподільської зовнішності”, які буцімто штурмували ОДА.

В ці ж години стало відомо, що підпільна ОДА переїхала в «Книжку» і веде звідти координацію дій влади, міліції та симпатиків Януковча.

Ближче до вечора мітингарі організували побут у захопленій ОДА: з’явилась скринька для збору коштів, люди почали зносити їжу. Навколо будівлі до ранку 26 січня спорудили барикади. Активісти перебували в ОДА протягом п’яти днів, після чого було вирішено звільнити приміщення, аби чиновники могли працювати. Тоді була створена Народна Рада, в основі якої були учасники вінницького Євромайдану.

Так у Вінниці 25 січня 2014-го на Тетянин день переміг Майдан…

Але ще ніхто тоді не думав, що за цією перемогою прийдуть сотні смертей на Майдані та війна із Росією.

Фото Сергія Хіміча