Національний банк повідомив в поліцію про умисне пошкодження закладеного майна за наданим кредитом рефінансування банку «Фінансова ініціатива». Про це повідомляє прес-служба регулятора. Більшості будівель завдано значної шкоди внаслідок вирізання обладнання цукрового заводу, яке було вмонтовано в будівлі. У той же час окремі будівлі зруйновані, що значно зменшує ринкову або ж початкову вартість майна на торгах.

Передісторія

У 2014 році ТОВ «Кристал», яке пов’язують з Олегом Бахматюком, надало Національному банку в заставу будівлі та споруди колишнього цукрового заводу, загальною площею 23 тис. кв. м, на 2 млрд грн, розташованого в місті Браїлів Вінницької області. Незабаром позичальник припинив обслуговування наданого кредиту, в результаті чого НБУ почав процес судового стягнення боргу. Національний банк отримав наказ Господарського суду Вінницької області від 2 жовтня 2019 року щодо звернення стягнення на зазначене майно через його примусового продажу на публічних торгах і почав його виконання. Однак замість того, щоб співпрацювати з Нацбанком, ТОВ «Кристал» своєю бездіяльністю допустив псування заставленого майна, що призвело до зменшення його вартості в процесі примусового стягнення.У жовтні 2019 року під час проведення перевірки встановлено, що стан цього майна значно погіршився, якщо порівнювати з його попереднім оглядом в травні 2018 року.

Національний банк не виключає причетності керівництва ТОВ «Кристал» до навмисного пошкодження закладеного майна.У зв’язку з цим подано відповідне звернення до правоохоронних органів про вчинення кримінального правопорушення.

Валентина Лісова