Від спалаху пташиного грипу першою в Україні постраждала Вінниччина.

Тривогу у всій Україні викликав пташиний грип, зафіксований на приватному підприємстві «Хутір» у селі Бугаків Немирівського району Вінницької області, де утримувалося близько 100 тис. поголів’я птахів.

– Пташиний грип — інфекційне захворювання птиці, викликане вірусами грипу субтипу А – H5N8. Таким вірусом люди не заражаються природним шляхом, і від людини до людини цей вірус не передається, тільки від птаха до птаха, — пояснив Григорій Сидорук, начальник ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області.

Григорій Сидорук

– Але закордонні споживачі категорично відмовились брати українську курятину і яйця…

– Причина у тому, що цей вид грипу дуже заразний у птахів і стає причиною їхньої смерті. Тому для запобігання розповсюдження грипу саме серед домашніх і диких птахів застосовуються такі суворі заходи. У Європі протягом грудня-січня зареєстрований пташиний грип у Чехії, Угорщині, Польщі, Словаччині, Румунії. А в Україні першою постраждала Вінниччина.

Наразі немає зареєстрованих випадків, щоб джерелом захворювання людей на пташиний грип було пташине м’ясо чи яйця. Вживання в їжу належним чином приготованих продуктів з домашньої птиці не є небезпечним для здоров’я людей.

– Як виявили пташиний грип у Бугакові?

– 18 січня цього року нам повідомили про захворювання курей. Ми відібрали проби, провели аналіз і виявили пташиний грип. Діагноз підтвердили у Центральній науково-дослідній лабораторії у Києві. Робота зроблена величезна — 108 688 штук хворих курей умертвили і спалили! Нині продовжуються заходи з локалізації та недопущення поширення збудника грипу птиці.

– Скільки триватиме карантин?

– Через 21 день після завершення заходів буде знятий карантин. Провадитиметься дезінфекція, очистка і повторна дезінфекція. Буферна зона навколо Бугакова — радіусом 3 км, зона нагляду — радіусом 10 км.

– А що буде з курячими яйцями з Бугакова?

– Є стандартна операційна процедура Євросоюзу щодо таких яєць, ми передали її у всі області України, щоб зняти їх з реалізації. З Черкаської області вже привезли 24 тис. шт., ми їх утилізуємо — скидаємо у яму і спалюємо. Так само зробимо з вантажами з інших регіонів України.

– У грудні-2019 були виявлені спалахи африканської чуми свиней у сусідній Хмельницькій області. Чи не перекинулась ця зараза на Вінниччину?

– Ні, жодного випадку захворювання на африканську чуму свиней у Вінницькій області не зафіксовано.