Вони безперервно рухаються пішохідним переходом, інколи пропускають пожежні машини, карети швидкої та молоковози. Після того повертаються назад.

У руках тримають прапори та плакати з гаслами «Ні земельному дерибану», «Ні договорнякам» та «Руки геть від Сокиринецької ОТГ». Збоку дороги розмістили бочки, де можна зігрітись, поруч місцеві роздають їжу та гарячу каву. В наметі колонки, з яких лунають українські пісні. Головна вимога людей – внести зміни до перспективного плану створення ОТГ. За словами людей, нині вже існуючу Сокиринецьку ОТГ хочуть примусово приєднати до Луко-Мелешківської ОТГ, а Писарівку – до Вінницької ОТГ. Жителі бачать своє село ускладі Сокиринецької ОТГ та незадоволені розміром земельного податку та нормами земельних відносин у місті.

-Сокиринецькій ОТГ вже 4 роки й ми спроможні існувати. Чому нас приєднують до Луко-Мелешківської ОТГ, яка нічим не є кращою? Адже звідти ласі шматки землі забрало місто, деякі підприємці згорнули свій бізнес, тобто не все так добре як розповідають. Впевнені, що скоро заберуть й наші ділянки й ніхто ні в кого не буде запитувати! Після приєднання до Сокиринецької ОТГ буде укрупнення громад, і Писарівка має всі шанси стати адміністративним центром, – заявили на місці люди. – Бути рівним серед рівних набагато краще, ніж бути бідною периферію біля міської ОТГ, яка, до того ж, погрузла в кредитах і корупції. Саме зараз настав той час, коли тільки громада може все вирішити. Тільки так ми можемо показати свою єдність і відстояти свою думку.

Разом із громадою була голова Сокиринецької ОТГ Лариса Мельничук. На місці працюють два десятки поліцейських, які стежать за порядком. Щоправда, словесні перепалки все ж між мітингувальниками та поліцейськими ми бачили. Не стримували свої емоції й водії.

До цих пір до мітингувальників із представників влади не приїхали. Був лише заступник голови Вінницької РДА Олег Бегус, але тримався в стороні.

-Головне – це спроможність громади. Якщо нема доходів утримувати інфраструктуру та всі соціальні об’єкти, або навіть нема бюджету розвитку, то про що далі казати. Завтра перекриють трасу, бо не буде за що палити у школі? Тому рішення має бути обдуманим та обґрунтованим.

Відомо, що заступник голови Вінницької ОДА телефоном сьогодні пропонував людям зустрітись цими вихідними й ще раз обговорити питання. Натомість мітингувальники налаштовані рішуче й будуть стояти до кінця. Кажуть, що акція безстрокова! Ми слідкуватимемо за розвитком подій далі.

Вікторія Снігур
Фото та відео Сергія Хіміча