Вони вимагають визнати незаконним та скасувати автоматизовану оплату проїзду у громадському транспорті.

Скаржники вважають, що електронний квиток порушує не тільки їхні конституційні права, а й ображає релігійні почуття! Десь за пів години до засідання у приміщенні суду стали збиратись люди, які назвались групою підтримки позивачів. Більшість з них — жінки пен­сійного віку, одягнені у хустинки та переважно віряни УПЦ МП. Спілкуються з журналістами неохоче й постійно посилаються на Біблію.

– Наша громада зібралась через те, що мерія разом із комунальним під­приємством «Вінницякартсервіс» запровадила муніципальні картки, але для їх отримання слід прийняти штрихкод та QRкод. А за вченням Івана Богослова нам, християнам, це робити заборонено. Бо у тій картці є так зване число Звіра «666», це таврування. Час страшний іде, розумієте, ми просто не зможемо врятуватись. Відповідно до Нюрнберзького трибуналу 1948 року, присвоєння людині замість імені номера — це злочин проти людства, — вважає вінничанка Віра Партій. — Адже всі ми маємо право на ім’я, згідно з Конституцією України. Ми не користуємось банківськими картками та мобільними телефонами, бо на нашу думку, вони шкодять інтелекту та розвитку.

Крім того, обурює, що скоро всі посвідчення просто почнуть блокувати і ми випадемо із со­ціуму. А ще матимемо право на одну поїздку в день. Ми неодноразово писали у мерію скарги, проте нас не чують. Просили як альтернативу встановити у транспорті автомати, аби вони приймали готівку за проїзд. Тому, залишившись без від­повіді, змушені були звернутись до суду за захистом!

Поки спіл­куємось, до нас підходять й інші жителі. Вони демонструють паспорти й обурюються — мають спеціальні відмітки, де вказано, що відмовились від користування ідентифікаційним кодом. А нинішня ситуація — це черговий виклик, бо «чиновники знову йдуть проти громадян».

Ось на цій карточці, переконують позивачі, є число Звіра

Натомість мешканка села Якушинці Вінницького району Олена Кучерук стверджує, що ре­лігія тут ні до чого.

– У мене троє дітей з групою інвалідності, маємо від­повідні державні посвідчення. Держава надала нам гарантоване право їз­дити у громадському транспорті безкоштовно. Чо­му я, згід­но з рі­шенням Він­ни­цької місь­кої ради, яке ми сьогодні оскаржуємо, маю купляти у КП «Він­ниця­картсер­віс» право на пільговий проїзд? Чому чиновники взяли на себе зобов’язання ви­рішувати, кому і скільки разів можна користуватись громадським транспортом? — обурюється пані Олена. — Все це дискримінація, бо ніхто не може порушувати на­ші права незалежно від місця проживання. Вимагаю встановити наше непорушне конституційне право відпо­відно до статті 22.

У свою чергу, директорка КП «Вінницякартсервіс» Катерина Бабіна після завершення слухання заявила, що ніхто обмежувати права людей не збирається.

– Електронний квиток було запроваджено згідно з законодавством України. Тому скасування рішення про запровадження квитка може бути лише за умови скасування від­повідних законів України. Дивно, що люди так агресивно ставляться до пристрою, хоча самі носять мобільні телефони, бан­ківські картки. Тобто користуються новітніми сучасними технологіями. Влітку до нас звертались ці позивачі, й ми пропонували де­кілька ва­ріантів. Один з них — виготовити окрему картку із їхнім дизайном, щоб пояснили, що саме має бути там, аби не суперечило їхнім поглядам. Запропонували виготовити тимчасові паперові картки.

Є заяви від 12 громадян, які саме через релі­гійні переконання просять виготовити і видати ці картки. Ми очікуємо позитивного рішення суду, щоб їх зробити. Крім того, у місті проживає 98 тисяч осіб пільгових категорій й до нас звернулось 400, які не мають іденти­фікаційного коду. Нічого страшного, вони отримають свої документи. Ми не впливаємо на політику безплатного проїзду або на тарифну політику.

Але, наскільки мені відомо, обмежень не буде. Картки для пільговиків надаємо на безоплатній основі, потрібно лише посвідчення, що людина має право на пільговий проїзд, — каже Катерина Бабіна.

Катерина Бабіна

— На сьогоднішній день у муніципальному транспорті оплатити проїзд можна готівкою у водія або кондуктора, QRкодом через додаток Приват24, СМС-повідомленнями та неперсоніфікованою муніципальною карткою. Автоматів ставити не будемо для прийняття купюр, адже один такий коштує близько 30 тисяч євро.

Наступне засідання суду відбудеться 13 лютого через процесуальні аспекти.

Вікторія Снігур
Фото Олексія Бойка