Коронавірус вже в Україні. На Вінниччині школи закривають на карантин.

Цей невідомий коронавірус вперше зафіксували у грудні 2019 року у китайському місті Ухань, де на оптовому ринку торгують рибою. З’ясувалося, що на ринку продавалися не тільки морепродукти, але й свині, птиця, кажани і навіть змії. 1 січня злощасний ринок закрили. Згодом хворих на невідомий вірус виявляли і в інших містах Китаю та інших країнах світу у людей, які відвідували Ухань. Вірус небезпечний тим, що викликає атипову пневмонію. Недуга починається з лихоманки, головного болю, потім з’являється кашель, запаморочення.

Подібні спалахи коронавірусних інфекцій за останні 20 років були вже двічі. Це вже третій варіант. Найбільша небезпека у тому, що ліків і специфічного лікування проти нього не існує. Є загроза того, що коронавірус невдовзі добереться і до України.

Аби убезпечити себе від зараження, українцям рекомендують обмежити поїздки до Китаю та поки що не вживати у їжу морепродукти, які можуть бути інфіковані, а також ретельно мити руки, правильно готувати м’ясо і яйця.

ВООЗ провела екстрене засі­дання з обговорення небезпечної ситуації, тому проблема справді серйозна. Національний інститут охорони здоров’я США (NIH) розпочав роботу над вакциною проти нового вірусу.

Тим часом на Вінниччині дев’ять шкіл зачинилися на карантин у Тиврівському, Тульчинському та Могилів-Подільському районах. Загалом у цих школах навчається 1790 дітей. Від­повідні рішення ухвалили районні ко­місії, зважаючи на кіль­кість хворих на грип та ГРВІ дітей. У понеділок ще в одному з районів Вінниччини – Жмеринському — оголошено карантин. Тимчасово закриють Носковецьку ЗОШ І-ІІІ ступенів, що у Вінницькій області. У Гнівані гімназію №2 закрили на карантин.

Протягом останього тижня на Вінниччині суттєво зросла кіль­кість хворих на грип та ГРВІ. Рівень захворюваності на 24 січня склав 617,3 випадка на 100 тисяч населення, що на 10% нижче «середньобагаторічного рівня». Впродовж тижня за медичною допомогою із симптомами ГРВІ звернулось 9 589 осіб (за попередній тиждень – понад 7 тисяч), серед захворілих 5 810 (60,6%) дітей (попереднього тижня – близько 55%). Було госпіталізовано 544 особи (минулого тижня — 329). Серед них — 432 дитини. За минулий тиждень госпіталізували 220 дітей. Летальних випадків на Вінниччині, за офіційними даними, не зареєстровано. Найвищий рівень захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні ін­фекції нині реєструють у Барському, Жмеринському, Могилів-Подільському, Мурованокуриловецькому та Тиврівському районах. З початку епідемічного сезону у вірусологічній лабораторії методом люмінесцентної мікроскопії було досліджено матеріал від восьми осіб. Отримано один позитивний результат на вірус парагрипу, один — на вірус грипу А та два — на аденовірус.

Коли верстався номер, стало відомо про один випадок коронавірусу в Україні, але він не китайського походження.

Кількість заражених коронавірусом у Китаї зросла до 5000, а кількість померлих наразі становить більше сотні осіб.

Літаки з Китаю в Україні зустрічатимуть санітарні команди МОЗ.

Ілона ВАЛЬТЕР