Бо так звані благодійники із Одеси ромської національності мають на руках всі документи щодо свого Форду і поліція міста ніяк на них вплинути не може. У ВМР пояснили, що дозволів на такі гастролі не дають, а лише отримують від «співаків» повідомлення про їхню акцію в публічних місцях по місту. Тому за «гастролерів», які співають переважно сльозогінну російську попсу із рідкими вкрапленнями Вакарчука і «Прості меня мама…», взялись волонтери і журналісти Вінниці. І що ж з‘ясувалось?

Аферу наші розслідувані виявили одразу в Інтернеті та після кількох дзвінків до поліції.

Вже відомо, що серед гастролерів   «Один втікач від армії, другий – боржник по аліментах? У Вінниці “співучі” благодійники після збору грошей по всіх великих України…

У Вінниці неподалік 2-ї лікарні на Київській, потім на Космонавтів навпроти «Миру», біля «Урожаю» та під «Пироговкою» всі ці дні лунає гучна музика. Біля імпровізованої сцени – молодий чоловік. Він представляється Олександром Кіріченком і розповідає, що збирає гроші на лікування 6-річної Марії Щеглової. На плакаті поряд – діагноз дівчинки і для чого потрібні 400 тисяч гривень.

З двох колонок звучать переважно російські пісні, але колеги по ЗМІ чули тут Назарія Яремчука, Скрябіна і, навіть,  Олега Вінника. Молодь і пенсіонери час від часу кидають в скриньку від 1 до 20 гривень.

Показати вам документи нашого фонду? – одразу запитує чоловік, коли я підходжу, щоб поспілкуватися. – У дівчинки діагностували правосторонню Соха Valga, на правій нозі в неї не росте кістка і їй потрібна операція. За кілька місяців ми встигли назбирати майже 50 тисяч гривень.

Благодійний фонд, який разом з рахунком вказаний на плакаті поряд з портретом Марійки, – «Спарта». Чоловік каже, що там їх близько 10 людей, усі їздять Україною. У Вінниці вони на кілька днів – на Київській стоїть з 11 години.

– В репертуарі в основному україномовні пісні. Є й російською мовою, тут люди нормально на це реагують. А у Львові та Івано-Франківську з цим проблеми, – розповідає Олександр.

Він каже, що займається волонтерством понад рік. Не для запису, мені на вухо шепче, що тікає від армії. Тому, мовляв, і їздить Україною, щоб уникнути служби – йому 21 рік. Може пожартував?

– За рік, що я в цьому фонді, ми повністю зібрали кошти на лікування двох дівчат. Одній – 15 тисяч доларів, а іншій 24 тисячі гривень, – каже Олександр Кіріченко.

В кожному місті по-різному. У Вінниці дуже чуйні люди, в Закарпатті теж допомагають. А в Одесі погано ставляться, – каже Олександр.

Припускаю, може, гучна музика заважає одеситам.

– Може, люди просто недовірливі, – акцентує чоловік.

І це дивно, адже благодійний фонд «Спарта» – зареєстрований в Одесі. Чого ж їм не довіряють ?

– Я перевірила всі документи фонду у відкритих джерелах та реєстрах. Одразу скажу – все е дуже схоже на аферу, бо гроші на дитину збирають вже більше 2 років. І при таких темпах давно б зібрали, але може в них великі організаційні витрати на себе – готелі, харчування, плата «співакам». Особливої уваги заслуговує засновник фонду, – зазначила волонтерка із Вінниці Таїса Гайда. –  Бо один із засновників фонду Андрій Дрямов є засновником аж двох благодійних фондів: «Спарта» і «Благе діяння». Перший – зареєстрований наприкінці березня 2019 року, другий – наприкінці 2014 року. Ні сайту, ні звіту про діяльність другого благодійного фонду теж не знайшли. Водночас, такий собі Дрямов Андрій є у реєстрі боржників аліментів. А по другому благодійному фонду значиться не закрита іпотека…

Тому мені жаль дівчинки, якій треба гроші на лікування, але таким благодійникам я б гривні не дала!

І 28 січня після чергової серії пісень до одеських волонтерів викликала поліцію активістка Олена Васількова. І на місце збору грошей справді приїхала слідчо-оперативна група. А головний спеціаліст Відділу комунікації ГУНП Вінницької області Вадим Кобзар зазначив, що виклик 102 зафіксували у Київському відділені поліції. На місце виїхала слідчо-оперативна група.

Люди, які стояли в тій палатці показали поліції всі необхідні документи, які дають право займатися волонтерською діяльністю. Вони надали завірені копії доручень батьків, і документ про повідомлення в міську раду про діяльність. Поліція не виявила порушень, – каже Вадим Кобзар. – Якби документів не було, поліція працювала б інакше – розцінила б це як шахрайство і обман людей.

Тому цигани із Одеси далі співають по всій Вінниці… А місцеві активісти вирішують, як протистояти цим «гастролерам». Бо у Вінниці та області вистачає свої хворих дітей, на лікування яких збирають кошти відомі та перевірені часом волонтери без пісень і концертів на вулицях. Тому дискусія по цій одеській бригаді та грошах для дівчинки із фото в наметі «благодійників» триває по нашому комфортному місту та в соцмережах…