Чи візьметься Апеляційний суд розглядати скандальний позов МП проти вірян ПЦУ з Красносілки?

Громада Православної Церкви України із Красносілки, що у Бершадському районі, через суд змогла довести, що збори та перехід відбулись законно. Втім, проводити службу в храмі так і не можуть, а їхні опоненти подали апеляційний позов. Про це нам повідомив настоятель храму, волонтер та капелан Ростислав Процанін.

– У січні минулого року близько 95% громади Красносілки проголосували за те, аби стати частиною Української церкви. Не підтримали лише кілька чоловік та батюшка Павло, який потім звинуватив сільську раду у «вербуванні» парафіян до «розкольницької церкви». Мене призначили новим священником Свято-Іоанно-Богословського храму, — розповідає новий настоятель Ростислав Процанін. — З того часу церкву до вирішення конфлікту опломбували, й ми проводимо службу у приміщенні недільної школи, хоч і перереєстрація громади відбулась.

Колишній батюшка з кількома односельчанами моляться у будиночку біля церкви. Невдовзі він звернувся до суду, бо вважає збори вірян нелегітимними й такими ж — дії реєстратора. Відповідачем був керівник обласного департаменту у справах релігій Ігор Салецький, а ми вже як третя сторона. Але 26 вересня Вінницький апеляційний адміністративний суд у Вінниці виніс рішення на нашу користь й визнав перехід законним. Але прибічники Московського патріархату, яких меншість, все одно не можуть змиритись й подали ідентичний позов до Бершадського районного суду. 26 грудня 2019 року останній закрив провадження у цивільній справі за позовом священника МП Павла Тарана до нашої релігійної громади та управління в справах національностей та релігій Вінницької ОДА.

Втім, наші так звані опоненти вирішили оскаржити рішення. І, як нам стало відомо нещодавно, 16 січня Вінницький апеляційний суд ухвалив відкрити провадження у справі. Ми вже отримали на руки ухвалу, проте дата засідання поки що невідома. На Різдво ми разом із громадою ПЦУ колядували селом. Чимало вірян долучились й підтримали храм матеріально, натомість наші опоненти не приховували, що збирають кошти на суди.

Ми налаштовані рішуче й будемо боротись до кінця. Хоч і досить часто дістається від представників УПЦ Московського патріархату. Не раз вони розпускали чутки, що ми були турками, католиками, тепер німці, які їдять своїх дітей. Але не зважаємо. Нас визнали Константинопольська, Елладська та Александрійська православні церкви, і наша сила у вірі та правді.

А отець УПЦ МП у Красносілці Павло Таран раніше у своєму інтерв’ю ЗМІ скаржився на переслідування.

– На територіальних зборах у січні 2019 року, всупереч нормі Конституції України про відокремлення Церкви від держави, всупереч Закону України про релігійні організації і свободу совісті, протиправно розглядалося питання зміни підпорядкованості релігійної громади Святого апостола євангеліста Іоанна Богослова. Але ні я, ні інші члени релігійної громади не брали участь. Раніше наша релігійна громада (парафія) на статутних зборах одноголосно під­твердила свою приналежність до УПЦ, яку очолює Блаженніший Митрополит Онуфрій. Навесні я отримав чотири іменних повідомлення з місцевої сільської ради про те, що, «згідно з повідомленнями Виконавчого комітету Крас­носіль­ської ради», я, вагітна дружина і двоє малолітніх дітей виключені з офіційної реєстрації місця проживання у зв’язку з відсутністю документів, які підтвердили б право на проживання і право власності на майно (тобто на церковний будинок) у с. Красносілка.

Таким «силовим» способом й моральним тиском на мене як на батька багатодітної родини голова сільської ради і деякі його чиновники — симпатики ПЦУ – хочуть зламати вірність канонічній Українській Православній Церкві і Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію та змусити змінити свої релігійні переконання.

Слід зазначити, що днями Вінницький апеляційний суд зупинив апеляційне провадження за позовом прихильника УПЦ МП Никодима Виговського до перереєстрованої релігійної громади Спасо-Преображенського кафедрального собору Вінниці. Розгляд продовжиться після закінчення перегляду схожої справи з Тернопільської області у Верховному Суді. Тому така ж сама доля може спіткати й Красносілку.

Віталіна Володимирова