На ньому Вадим Когут показує свою платіжку та лічильник під новим будинком, де він ще не жив жодного дня. І не використовував газ, бо лічильник по нулях, а котельня ще не запускалась… Водночас, в платіжці за транспортування газу до його будинку 385 гривень кожного місяця. Вадим пішов у банк і газову контору, але річну плату 4620 гривень за транспортування до будинку на вулиці Лялі Ратушної, 8 в Іллінцях на Вінниччині в нього ще не взяли. Бо такі платежі ще не беруть. Водночас, газовики Вадима Михайловича лякають пенею і відключенням від газопостачання! Куди йти, кого просити про допомогу? Кому жалітись – запитує Вадим з Іллінців. – І Слава Україні!

Плата за транспортування газу в будинку якому ще ніхто ним некористувався.

Posted by Вадим Когут on Thursday, January 30, 2020

Водночас у ПАТ “Вінницягаз” повідомляють: “Навіть якщо ви не споживаєте газ, за його доставку треба платити”

Бо Василь Зайдель, житель Луки-Мелешківської, цієї зими не витратив жодного кубометра газу для опалення, користувався лише дровами.

– На газовому лічильнику протягом останніх місяців не додалось жодної цифри. Яке ж було здивування, коли у січні 2020-го я отримав рахунок за доставку газу! В ньому було вказано, що плата за розподіл природного газу складає за січень 263,97 грн. і за лютий 263,97 грн. Всього до сплати 527,94 грн., – повідомив Василь Леонтійович Зайдель. – За що? Адже газ я не використовував, мені його не доставляли, не транспортували. Незрозуміло, чому я повинен платити? В газконторі стоять величезні черги, і ніхто нічого не пояснює.

Прокоментувала цю ситуацію Лариса Логинова, начальник управління зовнішніх комунікацій ПАТ “Вінницягаз”.

– Вартість послуги доставки газу для конкретного споживача розраховується, виходячи із кількості спожитих кубометрів у попередньому газовому році. Нинішній попередній газовий рік — це період з 1 жовтня 2018-го року до 30 вересня 2019-го року. Річний обсяг ділимо на ці 12 місяців і отримуємо середній місячний обсяг споживання. Множимо на сьогоднішний тариф 1,07 грн/куб і отримуємо плату за доставку у місяць, – пояснила Лариса Логинова. – Таким чином, плата за доставку газу буде здійснюватись рівними платежами — що влітку, що взимку, щомісяця буде стягуватись однакова сума. У споживача, який звернувся у газету, ця сума 263,97 грн. – з урахуванням тих обсягів, які він спожив за попередній газовий рік.

– А якщо до 30 вересня 2020-го він використає менше газу?

– Тоді на наступний газовий рік він отримає меншу плату за доставку. Але хочу зазначити такий момент. Якщо хтось із користувачів взагалі цілий рік не використовував газ, то їм все одно здійснюється нарахування, виходячи з планових обсягів газу для даної групи споживачів. Сьогодні є 18 груп споживання, визначених НКРЕ КП, наприклад, в залежності від кількості газових приладів, наявності чи відсутності централізованого гарячого водопостачання тощо.

Якщо люди виїхали на дачу, у відпустку чи ін. – за доставку газу їм все одно треба платити. Оплата здійснюється до 20 числа поточного місяця, конкретно вашому читачеві за січень-лютий треба сплатити 527,94 грн. до 20 лютого 2020-го року.

Апетити постачальників газу просто зашкалюють. Вони пропонують платити за доставку навіть тим, до кого газ взагалі ніколи не був підведений. Як наприклад, покійній Проценко Марії Миколаївні з Луки-Мелешківської Вінницького району. Логіка проста – десь же біля її хати проходить труба!

Зображення клікабельне.

Ірина Зонова