-Згідно з розпорядженням Уряду від 15 січня «Про затвердження переліку опорних закладів охорони здоров’я у госпітальних округах на період до 2023 року», комунальне некомерційне підприємство «Барська центральна районна лікарня» Барської районної ради не включено в перелік опорних лікарень госпітального округу Вінницької області. На сьогодні КНП «Барська ЦРЛ» Барської районної ради обслуговує 51 тисячу населення Барського району та частину населення Мурованокуриловецького району в повному обсязі багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування, включаючи весь перелік екстреної патології. На території району знаходяться три газокомпресорних станції «Нафтогазу», які відносяться до об’єктів високого ризику, чотири заклади для здобуття фахової освіти: два вищої освіти та два професійних навчальних заклади (біля двох тисяч студентів), – заявили депутати. – Така чисельність студентської молоді ставить певні вимоги як до якості надання медичних послуг, так і до їх доступності.Лікарня має вищу акредитаційну категорію, сертифікована званням «Лікарня, доброзичлива до дитини» (це відповідність узаконеним вимогам). Лікарня максимально оптимізована, штат лікарів та медичних сестер повний. Проведено капітальні ремонти та реконструкції майже всіх відділень (в стадії завершення інфекційне відділення), території, покрівлі корпусів. Закуплено велику кількість сучасного медичного обладнання (лапароскопічна стійка, гістероскоп, лазерний коагулятор, лабораторні аналізатори). До 1 квітня 2020 року будуть закуплені дві відео ендоскопічні стійки та буде встановлено СКТ-апарат (приватний). Лікарня повністю комп’ютеризована.

Депутати району і міста, громадськість забили на сполох щодо неприпустимості такого стану справ. Вони вирішили виступити з відповідним спільним зверненням до МОЗУ, Президента України, депутата Верховної Ради Ірини Борзової, Вінницької ОДА, Департаменту охорони здоров’я Вінницької облдержадміністрації .Для вивчення питання роботи медичних закладів району депутати створили тимчасову комісію районної ради та затвердили її склад. Крім того, якщо питання лікарні не буде включено до переліку опорних лікарень, то вони (депутати і громадськість) залишають за собою право вдатися до мирного протесту під стінами Вінницької обласної ради.

На ситуацією з лікарнею вже відреагувала народна депутатка Ірина Борзова. Ось що вона розповіла журналістам:

30 січня до мене звернулись депутати Барської міської об’єднаної територіальної громади з проханням включити районну лікарню в перелік опорних. Даю відповідь – це не в моїх повноваженнях. Опорні лікарні визначав департамент охорони здоров’я Вінницької облдержадміністрації з експертами від МОЗ, Національної служби здоров’я України, Міністерства розвитку громад і представників USAID. Але я точно можу запевнити людей, що не дам закрити лікарню. Вона буде працювати, як і раніше та надаватиме послуги, які визначить сама ж лікарня Я, як народний депутат України, пишу звернення до Вінницької облдержадміністрації з пропозицією 10 лютого виїхати з робочою групою до міста Бар аби пояснити ситуацію громаді, зняти соціальну напругу та обговорити питання опорної лікарні. Я розумію занепокоєння людей, адже КНП «Барська ЦРЛ» обслуговує 51 тисячу населення Барського району та частину населення Мурованокуриловецького району. За рейтингом медичних закладав Вінницької області, визначеним експертами USAID, лікарня оцінена в 208 балів, що є шостим показником в області. Барська районна лікарня має вишу акредитаційну категорію. Лікарня максимально оптимізована, є повний штат лікарів та медичних працівників. Тому нам потрібен діалог і пояснення фахівців, – зазначає народна депутатка від Слуги народу Ірина Борзова.

Чи вдасться громаді Барського району зберегти медичний заклад й включити його у список опорних лікарень, будемо слідкувати разом.

Вікторія Снігур