З цим погоджується юрист за фахом Євген Мельник із Погребища. На вирощуванні кроликів він, як кажуть, «з’їв зуби».

– Свого часу мій покійний дідусь у селі займався кроликами й прищепив мені любов до тварин.

Хобі переросло у сімейний бізнес. Всі клітки змайстрував та обладнав сам. Щодо порід, то для початківців на сьогодні радив би каліфорнійських. Порода має гарну продуктивність, невибагливість і високий відсоток виживання кроленят, — каже Євген Мельник. — Тулуб тварини покриває м’яка біла шерсть без відтінків, інші частини, хвіст, лапки і ніс, мають чорний тон. Що стосується плодючості кролиць, то за одні пологи вони виводять до 10 малят.

У самок добре розвинений материнський інстинкт. Полтавське Срібло — особлива у своєму роді порода. У двомісячному віці при чорному забарвленні линяють, а тоді мають красивий блакитний пух. Кролів Білий Паннон відносять до м’ясної породи. Завдяки спеціальному відбору для схрещування гібрид уперше був створений в Угорщині. Ці тварини напрочуд легко переносять холод. Гігантів з власного досвіду рекомендувати не буду, бо вони дорогі й довше за інших ростуть. Їх розводять для краси, великих шкур. Крім того, хотів би заперечити тим, хто досі дідівським методом розводить кроликів разом будь-якої породи у ямах. Вони кажуть, що так можна запобігти хворобам. Доведено, що це не так.

– Чим радите годувати кролів?

– Колись я давав їм влітку воду та зелень, взимку – буряк, сіно, кукурудзу чи інше зерно. Проте знайомий, який вже давно розводить цих тварин, порадив так не робити. Краще весь рік давати сухе сіно, інколи комбікорм та чисту воду. Ні в якому разі не давати соковитих кормів, аби в них не було кишково-шлункових розладів.

– Часто люди скаржаться, що кролі гинуть і їх невигідно через це тримати. Чому так?

– Найбільш розповсюджена та небезпечна хвороба тварин – геморагічна, до нас вона потрапила з Китаю ще при Радянському Союзі у 80-х роках. Але найпершою показала себе в Австралії, і що цікаво, — штучним шляхом. А все тому, що на місцевих фермах було так багато диких кроликів, що їхню чисельність вирішили трохи скоротити. І один з вчених вивів цю хворобу, а ось вакцини, як її побороти, ніхто не знав. Згодом ситуація змінилась, ще кілька років тому з «геморагічкою» могла справитись вакцина. Нині ж хвороба у новому штамі, і з її лікуванням стало гірше.

Після загибелі вживати м’ясо кролів не рекомендується, не варто його навіть давати на корм собакам. Мертвих кроликів треба закопувати глибоко або спалювати.

– А які страви готуєте із тварин? Поділіться секретами.

– Безумовно, м’ясо на любителя, колись нутрії тримав, то вони смачніші. Раджу всім скуштувати печінку з кролика, вона вкрай корисна. Для діток ідеально підходять супчики. Для своєї родини готую маринад, як для свинини, й там вимочую шматки м’яса. Готую на грилі або ж тушу у мультиварці з цибулею та морквою. Інколи пригощаємо гостей пельменями з кролика — фарш за звичайним рецептом, виходить справжня смакота.

Вікторія Снігур