В контейнері для побутових відходів однієї зі шкіл Ямполя інспектори ДЕІ виявили відпрацьовані люмінесцентні лампи. За інформацією, наданою відділом освіти Ямпільської РДА, накопичені відпрацьовані люмінесцентні лампи на території району не рахуються. Однак виявлений факт свідчить про протилежне.

Ртуть, а також більшість її сполук, летюча. Пари ртуті можуть викликати важке отруєння з летальним результатом. Ртуть та її сполуки (сулема, каломель, ціанід ртуті) вражають нервову систему, печінку, нирки, шлунково-кишковий тракт, при вдиханні – дихальні шляхи. Також дуже небезпечні скиди ртуті у воду, оскільки в результаті діяльності мікроорганізмів, що населяють дно, відбувається утворення розчинної у воді отруйної метилртуті. При вдиханні повітря, що містить пари ртуті в концентрації не вище 0,25 мг/м3, остання затримується і накопичується в легенях. У випадку більш високих концентрацій ртуть всмоктується неушкодженою шкірою. Залежно від кількості ртуті і тривалості її надходження в організм людини можливі гострі та хронічні отруєння.

Небезпечні відходи підлягають збиранню, вилученню та передачі для подальшої утилізації підприємствам, у яких наявна ліцензія на право провадження господарської діяльності з поводження з небезпечними відходами. Таким чином, зберігання небезпечних відходів (понад 1 рік) за відсутності вищезазначеної ліцензії являється грубим порушенням вимог законодавства України, за що передбачена адміністративна, цивільна, кримінальна відповідальність.