Минулої середи зранку понад сотня людей із Майдану-Чапельського, Щіток, Парпурівців, Писарівки, Сокиринців, Щіток, Хижинців та інших сіл заблокували рух міжнародної траси М-12 «Львів – Тернопіль – Кропивницький – Знам’янка».

Рухались пішохідним переходом, пропускали пожежні машини, карети «швидкої» та молоковози. У руках тримали прапори та плакати з гаслами «Ні земельному дерибану», «Ні договорнякам» та «Руки геть від Сокиринецької ОТГ». Головна вимога людей – внести зміни до перспективного плану створення ОТГ. За словами людей, нині вже існуючу Сокиринецьку ОТГ хочуть примусово приєднати до Луко-Мелешківської ОТГ, а Писарівку – до Вінницької ОТГ. Жителі бачать своє село у складі Сокиринецької ОТГ. Втім, ситуацію ускладнює і те, що не всі жителі розділяють цю думку, саме тому й розділились на два табори.

– Наша громада дуже важко утворювалась, бо чомусь чиновники не вірили в неї. Але нас визнали спроможними! — каже жителька Сокиринецької ОТГ Людмила Ваколюк. — А тепер, через чотири роки, нас змушують стати частиною Луко-Мелешківської ОТГ примусово, бо ніхто людей не запитував. Ми цього не хочемо, адже дана громада не така сильна, як розпо­відають. Можемо існувати самі, маємо достатньо коштів у бюджеті, села розвиваються, доробляється водогін, дороги, залучаються нові кошти. Якщо до нашого складу увійде ще Писарівка, то матимемо лікарню, яка там вже існує. Чим більше людей, тим більш спроможною стає громада.

Не стримував емоцій й депутат обласної ради Олег Ко­ров’я­чук, який родом із Сокиринців.

– Нам незрозуміла відсутність позиції обласної ради, я сам ініціював зустріч із заступником губернатора Сергієм Здітовецьким, просив втрутитись у ситуацію. Бо це ж незаконно, й через чиїсь інтереси хочуть ліквідувати Сокиринецьку. Але заступник самоусунувся і його інтереси представляв радник Олег Левченко. Він дав зрозуміти — будемо робити так, як вважаємо за потрібне. Вимагаємо, аби ми були включені до Плану, щоб був підписаний відповідний протокол.

«Вимагаємо, аби нас почули!»

У тому, що немає жодних економічних та законних підстав для того, щоб Сокиринецька ОТГ була приєднана до Луко-Мелешківської, впевнена й голова Лариса Мельничук.

– Найцікавіше, що нас лише усно називають неспроможними, але дати такого висновку ніхто не хоче, бо знають, що свою правоту ми доведемо у суді.

За дотриманням безпеки слідкували патрульні. Але під Вінницею утворились затори. Пред­ставники влади на прохання жителів приїхати від­разу не реагували, а телефоном звинувачували їх у… деста­бі­лізації ситуації. Але згодом до них з’явився перший заступник голови Він­ниць­кої ОДА Сер­гій Здітовецький. Він запросив громаду на консультативну зустріч. Й 1 лютого вона таки відбулась у приміщенні обласної адміністрації.

– 4 листопада була сесія у нашій сільській раді. Частина депутатів була згодна проголосувати до Сокиринецької ОТГ. Але інша частина депутатів і жителі громади за те, щоб наша сіль­ська рада була у майбутньому приєднана до міста Вінниці, я своїм розпорядженням вніс питання також на сесію. І на ній депутати проголосували, щоб розпочати процес об’єднання з Вінницькою ОТГ. Питання про об’єднання з Сокиринецькою більшість не підтримала, — заявив сільський голова Писарівки Дмитро Науменко. — При приєднанні статус села не змінюється. Є питання у нас з податками. Але ви знаєте, що те саме місто Вінниця поділене на зони. І податки сплачуються відповідно до оціночної вартості землі. Себе Сокиринці вважають спроможними. Якщо ви спроможні, то навіщо вам Щітки і Писарівка? І коли перекривали дорогу, у нас склався такий колапс. Дуже серйозно порозбивали дороги. Автобус ледве не перевернувся, фури поїхали.

Голова Вінницької ОДА Владислав Скальський зазначив, що реформа децентралізації – це, в першу чергу, відповідальність, адже місцеві державні адміністрації передадуть всі повноваження на рівень ОТГ.

– І громади повинні бути здатними здійснювати ці повноваження якісно та професійно. Держава не може фінансувати і державне управління, і місцеве самоврядування. Реформа покликана передати фінанси на місця і забезпечити можливість для повсюдного самоврядування – це і є мета впровадження децентралізації, — зазначив у ході зустрічі Владислав Скальський. — Тому за те, яким чином будуть створені громади, чи будуть вони спроможними і перспективними, відповідальність нестиме держава.

Зрештою, після тривалих дискусій домовитись представникам громад та владі ні до чого не вдалось. А вже 3 лютого вони страйкували під ВР, вислухали їх народні депутати від Вінниччини. Тому поки що остаточну крапку не поставлено.

Від редакції. Ми розуміємо, яка це болюча тема, адже стоїть питання про долю кожного населеного пункту і його жителя. Яким буде майбутнє – процвітаючим чи в «дірі захолустя». Тому готові вислухати різні точки зору. Для нас головне – правда, справедливість, позиція людей, а не бізнескланів. Спілкуймося.

Далі буде…

Вікторія Снігур
Фото Сергія Хіміча