Про 26 нових шкільних автобуси, 5 шкіл, 6 садочків та «дефіцит» педагогів у області – відповів заступник губернатора Ігор Івасюк.

Цього року у Вінницькій області заплановано будівництво і реконструкція 5 нових шкіл та 6 дитячих садочків. Також у навчальні заклади області куплять 26 шкільних автобусів, і реформа освіти буде реалізована в цілком конкретних проєктах, цифрах і об’ємах фінансування. Про всі деталі розвитку та фінансування освіти під час прес-конференції розповів заступник голови Вінницької ОДА Ігор Івасюк.

– Наш пріоритет на 2020-й рік мінімум 10, а краще 11 нових освітніх закладів по області. Зокрема планується відкриття 1 вересня нової школи у мікрорайоні Поділля у Вінниці. Окрім того, будуть добудовані або капітально відремонтовані навчальні заклади в Оратові, Стрижавці, Чернівцях та в Ямполі.

По садочках заплановано    відкриття такого закладу в Жмеринці, де найбільша кількість дітей на черзі в дошкільні заклади! Також готуємо відкриття садочків у Гайсині, Хмільнику, Теплику і Шпикові. Ще один додатковий садочок обіцяє Вінниця.

– Є чітка позиція ОДА, що всі діти дошкільного віку повинні бути охоплені максимально якісною дошкільною освітою. Де є діти, там має бути садочок, – зазначив Ігор Івасюк. – Також цього року збільшена субвенція на шкільні автобуси – 26 млн гривень порівняно з 16 млн в минулому році. На ці гроші купимо 26 нових шкільних автобусів. А на покращення шкільного харчування і купівлю обладнання в шкільні їдальні держава виділила 26 млн грн.

Вже відомо, що на 53 опорні та великі школи у Вінницькій області направлять 140 мільйонів гривень. Це нова субвенція у рік під назвою «Спроможна школа для кращих результатів». Це абсолютно новий проєкт, де планується виділення коштів на великі навчальні заклади, які можуть бути опорними школами за умови навчання не менше 200 учнів. Чи великі навчальні заклади в районах, де навчається не менше ніж 350 учнів. Це досить великий ресурс, і я думаю, що ми завдяки цьому проєкту зможемо покращити матеріально-технічний стан багатьох наших навчальних закладів.

Окремо Ігор Івасюк заявив, що «інклюзивні ресурсні кімнати, для адаптації дітей з особливими освітніми потребами, є у 273 школах Вінницької області. Їх відвідує до тисячі дітей, з якими працюють 412 помічників вчителя. Натомість ресурсних центрів на Вінниччині – 35. І планується 5 мобільних інклюзивних центрів по області».

– Чи звільнять вчителів-пенсіонерів за новим законом про освіту?

– Ні, бо у нас їх до 20% від загальної кількості в 19 тисяч педагогів по області. Але треба розуміти, що бути 40 років директором однієї школи – це не шлях до розвитку чи удосконалення. Бо дехто за такий час вже вважає школу своєю вотчиною… Тому із директорами будуть укладатись контракти на 6 років, і більше 2 термінів поспіль не можна керувати закладом. Із всіма пенсіонерами будуть укладатись контракти на рік, і це не має стати проблемою для пенсіонерів. Зрозуміло, що біль­шість педагогів у віці працюють, бо надто малі пенсії.

– Які зарплати у вчителів та директорів?

– У вчителя-початківця – це десь 6000 гривень +21 тисяча «підйомних» для тих, хто приходить на перше робоче місце. Вчитель зі стажем отримує 12-14 тисяч, директори – 14-18 тисяч. Втім, дефіцит викладачів нині є навіть у школах обласної Вінниці!

– Хто справді в дефіциті?

– Перш за все, вчителі фізики, яких наш педуніверситет випускає не більше 8 на рік. Велика потреба на викладачів іноземних мов, математиків… Тому цей рік оголошено «Роком математики». Тим більше, що в наступні роки математика буде обов’язковою при здачі ЗНО.

– Скільки шкіл довелось закрити в області?

– На жаль, 119 за останні три роки… Переважно, це малі школи, де менше 25 учнів. Але їх закриває не ОДА, а місцеві ради, які мають утримувати ці заклади. Також не секрет, що жодна дитина із таких малих шкіл, де один учитель читає 5 предметів, не перемагала на обласних олімпіадах останнім часом…

– Яка сума загалом передбачена на освіту Вінниччини цьогоріч?

– Загальна сума освітньої субвенції для Вінницької області у 2020 році склала 3,3 мільярда гривень (на 13,7% більше, ніж в минулому році). А 160 мільйонів гривень, які вдалося заощадити минулого року з освітньої субвенції, поповнили цьогорічний бюджет розвитку.