Про результати нещодавно оголошеної війни гральному бізнесу та нелегальним автозаправкам розповіли журналістам під час брифінгу керівники силових відомств Вінниччини.

«Якщо хочеш працювати у цій країні — працюй офіційно. Якщо не хочеш працювати офіційно — не працюєш у цій країні”. Ці слова голова облдержадміністрації виніс на перше місце не випадково. Бо з 20 грудня почався «великий похід» проти нечистих на руку підприємців.

– Із 27 грудня було створено 8 міжвідомчих мобільних груп, котрі почали відпрацьовувати незаконну торгівлю пальним. Працювали усі новорічні свята, і результати вже помітні, — зазначив Владислав Скальський. — Всі ці зусилля були спрямовані, в першу чергу, на викорінення тіньового бізнесу. Акциз з пального — це основне наповнення дорожнього фонду, а потреба у якісних дорогах давно відома. До слова, Вінницька область має найбільшу мережу місцевих доріг — 7,5 тисячі кілометрів. За результатами минулого року 1 кілометр комплексної реконструкції доріг коштує 10 мільйонів гривень. Варто нагадати, що частина акцизного податку зараховується до місцевих бюджетів. І коли здійснюється незаконний обіг пального, то ці гроші фактично вкрадені з бюджету громади.

За результатами роботи мобільних груп було проведено 86 оглядів і припинено діяльність 32 нелегальних АЗС. Зокрема 12 — у Вінниці, 4 — у Могилів-Подільському, 3 — у Бершадському районах, — розповів прокурор області Костянтин Мерімерін. — Ось лише кілька красномовних прикладів. Напередодні Нового року в районі вулиці Айвазовського у Вінниці припинено незаконну діяльність цілої нафтобази, з якої здійснювалось постачання пального на нелегальні заправки, що розташовані на території вінницьких автовокзалів (Західний, Центральний та Схід­ний). У районі Хмельницького шосе у м. Вінниці припинено діяльність незаконно встановленого автогазозаправного пункту. Під час проведення санкціонованого обшуку вилучено газовий модуль ємністю 10 кубів, в якому перебував скраплений газ в кількості 1327 літрів. На відрізку автодороги Житомир – Могилів-Подільський, 150 км+800 метрів (територія Людавської сільської ради), припинено діяльність незаконно встановленого автогазозаправного пункту, що являв собою резервуар об’ємом 8-10 тонн, насос та колонку з заправним шлангом (пістолетом), який діяв без ліцензії, на право роздрібної торгівлі пальним. До єдиного реєстру досудових розслідувань внесено 18 кримінальних проваджень. Проведено 30 обшуків, в ході яких демонтовано 10 автозаправних станцій, вилучено обладнання, за допомогою якого здійснювалась незаконна діяльність, чорнову бухгалтерію, комп’ютерну техніку, 21 400 літрів скрапленого газу та 39 400 літрів дизельного пального. Нині всі кримінальні провадження розслідуються, провадяться експертизи.

Олег Мартинюк, начальник управління податків і зборів ГУ ДФС у Вінницькій області, до всього сказаного додав:

– Податкова служба здійснює видачу ліцензій на зберігання або продаж пального. Для того, щоб отримати ліцензію, потрібно надати цілий пакет необхідних документів. За ліцензію на торгівлю пальним потрібно платити 2 тисячі гривень на рік. На право зберігання пального — 780 гривень на рік. І поки штрафні санкції ще не застосовуються, то варто подумати про ліцензію, бо вже з 1 квітня на порушників чекають штрафи у 500 тисяч гривень. Ми провели 49 перевірок суб’єктів, котрі торгують пально-мастильними матеріалами. У кожній — порушення! На таких АЗС працюють наймані працівники без належного оформлення, зрозуміло, за зарплату у конверті. Так не має бути.

Про боротьбу з гральним бізнесом відзвітував і начальник головного управління Національної поліції у Вінницькій області Юрій Педос.

– Нами був створений оперативний штаб, котрий реагував на будь-яке пові­домлення про незаконні гральні заклади, працюють мобільні групи. На території області функціонувало 276 таких закладів. Найбільше — у Вінниці. Трохи менше — практично у всіх райцентрах області. Найвідоміші компанії — МСЛ, Українська національна лотерея, Лото-маркет, Золотий кубок, Лото-золото та букмекерські контори «Парі-матч». Відтепер вони припинили свою діяльність. Було проведено ряд невідкладних обшуків, коли власники цих закладів не йшли назустріч правоохоронним органам. Як результат — відкрито 16 кримінальних проваджень і вилучено 402 одиниці грального обладнання.

Цей виступ вже за рамками брифінгу викликав справжню бурю емоцій та обговорення. Бо виходить парадокс: гральний бізнес офіційно 10 років як заборонений в Україні. Та насправді він живіший від живих і успішно процвітав під дахом у… правоохоронців. Факт: незважаючи на обіцянки Арсена Авакова 2014 року негайно покінчити з гральними закладами, їхня кількість в Україні тільки зросла.

Між тим власники ось тих найвідоміших лотерей мають російське походження і «кінці» в офшорах. Російський бізнес заробляє в Україні і на постачанні ігрових автоматів. Відповідно до Закону «Про заборону грального бізнесу в Україні» до суб’єктів господарювання, які організовують і проводять на території України азартні ігри, повинні застосовувати фінансові санкції. Зокрема для порушників передбачений штраф у розмірі 8000 мінімальних заробітних плат, тобто близько 30 млн грн. — з конфіскацією грального обладнання. Але жодного прикладу, коли б власники нелегального бізнесу сплатили такий штраф, і досі не зафіксовано.

Нещодавні намагання легалізувати гральний бізнес в Україні не знайшли підтримки серед депутатів. Тоді вирішили позбутися його зовсім. Утім, політолог Олександр Палій пророкує, що такі кардинальні заходи призведуть до того, що гральний бізнес порине у ще більшу тінь, а бонуси і виграші отримають ті, хто цей бізнес контролює, тобто, правоохоронці. А подібними заходами держава демонструє не розум, а силу… Та як воно буде далі — покаже час.

Підсумовуючи брифінг, Владислав Скальський анонсував війну з нелегальним видобутком надр. Так що попереду — ще багато цікавого.