І звернулися до редакції.

– Яким чином це приєднання відбуватиметься, ніхто не знає, зате проєкт є, хоча з нами його ніхто не обговорював, — розпо­відає юрист закладу Наталія Франчук.

– У 1989 році цю лікарню на 500 ліжок створили для того, щоб розвантажити психіатричну лікарню ім. Ющенка. Її збудували на просторій ділянці за 5 км від людної Вінниці, щоб унеможливити контакт пацієнтів «такої категорії» з пересічними громадянами.

А не так давно департамент охорони здоров’я видав наказ про те, щоб нашу лікарню переобладнати як спецзаклад для психіатричної допомоги особам, що скоїли злочини, створити відділення з суворим наглядом (до цього були відділення зі звичайним і посиленим наглядом). А потім перевести з Дніпровської психлікарні з суворим наглядом неосудних через психічні хвороби людей з Вінниччини. Наш заклад включили до переліку спеціальних закладів з надання психіатричної допомоги. Таких лікарень в Україні 15. З Вінниччини таких пацієнтів більше двох десятків. І ще до десятка — з Чернівецької області. У нас всі лікарі з вищою категорією, медперсонал навчений працювати з таким складним контингентом.

А згодом ми отримали лист з департаменту охорони здоров’я про те, що нас приєднають до лікарні ім. Ющенка. Але ж лікарню роз’єднували саме тому, що в одному лікувальному закладі не можуть перебувати такі різні пацієнти! Якоїсь нормативної бази для цього приєднання немає. Тому маємо дуже великі підозри, що чиновників більше цікавлять наші приміщення і територія, бо 80 гектарів неподалік від Вінниці — ласий шматок.

Ми зверталися до обласної ради, щоб на базі цих приміщень відкрити якийсь реабілітаційний центр. Адже багатьом хворим просто немає куди подітися після того, як вони у нас полікуються. Інтернати, будинки для престарілих такий специфічний контингент брати до себе не хочуть. Колектив обурений і розгублений. У нас створені всі умови, передбачені чинним законодавством. Як вони будуть витримуватися в лікарні ім. Ющенка, де не вистачає площ для наших хворих — невідомо.

Ярослав Хребтій, голова депутатської ко­місії з питань охорони здоров’я облради, розповів, що питання про об’єд­нання двох лікарень нині ще потребує додаткового вивчення. Це питання постало ще гостріше після того, як медична галузь області недоотримала 300 мільйонів гривень державної дотації. Тривоги людей цілком зрозумілі.

Про долю психлікарні №2 висловилася і керівник департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Людмила Грабович.

– Нещодавно де­путати були там і з’ясували, що ситуація не зовсім така, як описується у скарзі, майже рік тому ми вже перевели до лікарні ім. Ющенка 80 хворих. Це хворі загального режиму. Туди ж ми перевели і лікарів і медсестер, котрі працювали у цьому від­діленні. Всі вони працевлаштовані. Хтось пішов у лікарню ім. Ющенка, хтось — у «Пироговку». Не залишилися ті, кому більше 60 років. У бюджеті нормального пакету по психіатрії немає, то знову спираються на амбулаторну службу.

Лікарня ім. Ющенка візьме на себе амбулаторні пакети, неврологію, а психіатрію буде дофінансовувати обласна рада. У психлікарні №2 залишилося 89 па­цієнтів суворого та посиленого режиму. Це люди, котрим винесені вироки судом. Як структура вони будуть приєднані до лікарні ім. Ющенка, але залишатимуться там. Всі, хто там працював, залишаться на своїх посадах.