Ймовірно, у недалекому майбутньому вишів стане значно менше! Уряд змінив систему їхнього фінансування та планує закривати філії ВНЗ у деяких містах.

А ще Міносвіти може об’єд­нати деякі університети. Про це нещодавно заявила в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна» міністерка освіти Ганна Новосад.

Тож які виші ми можемо втратити? Фахівці прогнозують різне. Не обов’язково, що все справдиться. Але про Вінницю кажуть таке.

Усі державні виші Він­ниці входять у загальнодержавний рейтинг ТОП-200, відтак їх показники діяльності мають всі шанси пройти «кастинг» у рамках нових принципів фінансування вищої освіти в Україні. Чого не скажеш про численні філії та приватні ВНЗ.

Так, вони акредитовані і мають відповідну державну ліцензію, тобто працюють законно, видають дипломи державного зразка. Утім, якщо постане питання оптимізації мережі вищих навчальних закладів у Вінниці – ймовірно, саме вони першими підуть «під ніж». Кажуть, що у списку — п’ять вінницький вишів, серед яких Вінницький кооперативний інститут та Вінницький педагогічний університет!

Вінницький кооперативний інститут. Не так давно цей виш був технікумом. Загалом навчальному закладу вже під сотню років, і він, звісно, має свою «цільову аудиторію». Однак після підвищення рівня акредитації, він не надто збільшив свій рейтинг на тлі інших ВНЗ міста. Донедавна Вінницький кооперативний інститут очолював Анатолій Драбовський, якого було обрано народним депутатом у 12 мажоритарному окрузі м. Вінниці. Він був висуванцем «Зе команди» і увійшов до фракції «Слуга народу» у Раді. Нині виш очолює його донька — Віра Драбовська.

Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського теж може зникнути з освітньої мапи Вінниччини? Вже давно точаться розмови про те, що кузню педагогічних кадрів хоче «поглинути» приїжджий Донецький національний університет імені Василя Стуса. Мовляв, на базі двох ВНЗ може бути створений регіональний гуманітарний виш. Педагогічний університет має великі навчальні корпуси та студентські гуртожитки, а ДонНУ — підсилить викладацько-педагогічним складом та інноваційними методиками викладання.

Заступник голови облдерж­­адміністрації Ігор Івасюк відразу ж прокоментував цю новину.

– Звістка про закриття нашого славетного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського, якому виповнюється 108 років, абсолютний «фейк» конкурентів. Хочу відповідально заявити, що ніхто закривати цей вищий педаго­гічний навчальний заклад чи кооперативний інститут не буде! Бо ці 2 «виші» у Вінниці готують вкрай необхідних для області та країни фахівців. І вже всім зрозуміло, що із вчителями, перш за все фізики та іноземних мов, є кадровий дефіцит навіть в обласній Вінниці! — заявив Ігор Івасюк. – По педагогічному університету є всі фінанси на існування та розвиток цього важливого навчального закладу. Також він у трійці кращих педуні­верситетів України по якості наукових студентських робіт та 99 призерів олімпіад серед уні­верситетів країни! А більше 30% викладачів цього вузу пройшли стажування за кордоном! Тому подібні «прогнози» про закриття – це недобросовісна конкуренція та запуск «фей­ків» про уславлений вуз імені Михайла Коцюбинського, який ми не маємо права втратити… А кооперативний інститут – один із двох в Україні, взагалі планує цього року від­криття профільного ліцею… Також у них є угода про співпрацю із польськими колегами.

Ілона ВАЛЬТЕР
Роман КОВАЛЬСЬКИЙ