Адже після повернення з канікул всі учні 1-4 класів залишились без шкільних обідів.

У всьому винне безуспішне провадження двох тендерних закупівель харчування, в яких не взяв участь жоден підприємець. Зі старим договір закінчився наприкінці року.

– У нашій школі до Нового року діти молодших класів ходили до їдальні на комплексні обіди. Все це фінансувалось субвенцією із сільської ради. Але від 13 січня їжу перестали готувати вперше за 10 років, — повідомили батьки школярів. — Втім, навіть за відсутності постачальника кухарі намагались готувати їсти учням, використовуючи продукти попереднього постачальника. Зараз порожній холодильник, а самостійно закуповувати харчі й давати їх діткам у школі не мають права. Діти носять на уроки «тормозки», це досить незручно, та й не все у них можна донести і ніщо не замінить гаряче харчування. У відділі освіти нам пояснили: тендер на постачання продуктів до навчальних закладів у районі оголошували двічі, однак вперше жоден підприємець участі в них не взяв через завищені вимоги — це спецтранспорт для доставки і розвезення. І тому потенційно ті підприємці, з якими ми працювали, не зареєструвались і не взяли участь.

Голова Джуринської сіль­ської ради Валентина Яковишена підтверджує — проблема справді існує, і це в 35 навчальних закладах району.

– Ми 29 січня збирались із іншими головами та обговорювали ситуацію. В нас все нормально, гроші продовжуємо виділяти на харчування дітей молодших класів, але ж нема переможців тендеру. Питання вирішує відділ освіти. Звісно, батьки занепокоєні, дають дітям готову їжу, а старші й раніше її брали із собою.

У районі бачать вихід із ситуації в укладанні прямої угоди хоча б з одним підприємцем, що стало можливим після двох невдалих тендерів. Для цього необхідно, аби Держпродспоживслужба здійснила обстеження такого підприємця та дала відповідний дозвіл. Як повідомиив нам перший заступник голови РДА Юрій Щур, нині активно працюють над вирішенням даного питання. Попередньо постачальника знайшли та звернулись до санітарної служби. Тому є надія, що зовсім скоро школярі знову будуть харчуватись у їдальні.

Схожа ситуація виникла і в селі Стрижавка під Вінницею. До редакції звернувся батьківський колектив місцевої школи та повідомив, що вже більше місяця як звільнився кухар і на його місце не можуть знайти людини. Тому діти змушені брати із дому обіди або ж йти на перервах до магазину.

Віталіна Володимирова