Адже наявність стажу і його розмір впливає на термін виходу на пенсію працівника, а також на розмір одержуваних в майбутньому виплат.

«Підприємство, на якому я працював, не надало до органів ПФУ інформації про сплату страхових внесків, і мені цей період не зарахували до страхового стажу. Проблема в тому, що з 2008-го підприємство – банкрут, і я не знаю, де тепер шукати правди, адже я чесно працював», – запитує майбутній пенсіонер.

Фахівці ПФУ зазначають, що з 1 січня 2004-го страховий стаж обчислюється за даними системи персоніфіцікованого обліку. Якщо немає інформації про сплату страхових внесків, то цей період дійсно в стаж не зараховується. При цьому фахівці рекомендують звернутися до підприємства-правонаступника, якщо таке є – можна підняти документацію там.

Часто буває, що внески за людину платили, тільки не надали відомостей про це в систему персоніфікованого обліку – в такому випадку питання вирішується.

“Але якщо правонаступника немає, або, якщо виявиться, що страхові внески за вас дійсно не платили, то це тупик! Адже іншого шляху для вирішення цієї проблеми законодавством не передбачено. Найважливіше – як довго роботодавець оплачував страхові внески до Пенсійного фонду, і в якому розмірі. Тому для отримання пенсії краще заздалегідь перевірити свій страховий стаж заздалегідь і в разі нестачі докупити його” – пояснюють чиновники.