“В Україні практично відсутній ринок ефективного використання бджіл для запилення ягідних культур. Якщо це робити правильно, то можна підняти продуктивність черешні, полуниці та малини до 70%. Проте для цього необхідна система”, ― заявив керівник напрямку розвитку аграрних ринків проєкту USAID Микола Гриценко.

Експерт зазначив, що необхідно змінювати технології виробництва та поліпшувати співпрацю між пасічниками та фермерами.

“Щоб бджоли ефективно працювали на ягідниках, треба втілювати систему дресирування. У результаті вони можуть працювати на них 2-3 дні, а далі – шукатимуть інші культури, мінятимуть їх. Це – ціла система переміщення, плюс врахування погодних умов, рельєфу”, – розповів Гриценко.

Він зауважив, що в Україні це раніше не вивчали, але така робота вже розпочинається.

“У цьому сезоні хочемо пілотувати оригінальний для України проєкт із залученням іноземних інвестицій та американських, європейських експертів. Це – впровадження сучасної системи підвищення продуктивності плодово-ягідної продукції за рахунок ефективного бджолозапилення у садах, на ягідниках. Це може виключити використання пестицидів, підвищити продуктивність і якість продукції. Плануємо до осені утворити майданчик: біржу послуг і попиту на них”, – підсумував фахівець.