Бо далеко не всі номінанти варті обласного “Оскара” за свою діяльність. Більше того, деякі депутати, відчуваючи свою останню каденцію, висували себе на відзнаку відразу у кількох номінаціях. З роками для таких депутатів та керівників конкурс перетворився на дійство для задоволення власних амбіцій, а критерії відбору кандидатур на таке почесне звання багато хто і досі не може збагнути.

Принципові депутати обласної ради вирішили покласти цьому край, наполягали на всенародному обговоренні номінантів, але до них не дослухалися. Більше того, попри вказаний у положенні про проведення конкурсу пункт, що умови та підсумки проведення конкурсу “Людина року” мають висвітлюватися у засобах масової інформації, журналістів до засідання спеціальної комісії, де визначалися фіналісти конкурсу, намагалися недопустити. Мовляв, інтрига має зберігатися до кінця…

– Якщо це все завтра буде відомо усім вінничанам, то який сенс у цій комісії? – пояснював заступник голови облдержадміністрації Ігор Івасюк. Але коли на захист журналіста став депутат Андрій Вигонюк, він продовжив — Так, у нас відкрите засідання. Будь хто може брати участь у ньому. Але я ще на початку сказав, що процедура нагородження така: з конверту виймається те прізвище, за котре проголосує наша комісія. Пропозиція така: аби комісію не звинувачувати в заангажованості, кандидатури депутатів усіх рівнів на звання “людина року” не розглядати. Більше того, номінацію “Депутат року” – не розглядати.

121 кандидатура на 34 номінації обласного конкурсу — ось до такого масштабу виріс конкурс “Людина року”.

– Всі люди дуже гідні , кожен зробив свій внесок для громади області — запевнювала керівник департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Світлана Василюк — На деякі номінації — дуже великий конкурс. Найбільший конкурс на звання “Діяк культури та мистецтва року” – 11 чоловік, і “Спортсмен року” – 12 кандидатів. В середньому на кожну номінацію було подано по 2-5 кандидатур. Деякі кадидати почали відкликати свої подання. От нещодавно надійшла відозва від одного народного депутата.

Кілька годин працювала комісія конкурсу і визначилася з фіналістами.

Вже після всього, свою думку висловив депутат Андрій Вигонюк

– Рішення “комісії” повністю сфальшовані — сказав він – Всупереч п.15 не допущено ЗМІ до фіксації результатів голосування. Всупереч п. 3 до складу конкурсної комісії взагалі не включено членів постійної комісії з питань свободи слова.

На засіданні конкурсної комісії 6 з 19 присутніх “голосувальників” не є членами комісії, відповідно до розпорядження голови ОДА, тому голосування викривили дійсний результат. На вимогу громадськості ухвалено рішення не нагороджувати кандидатів, які є депутатами, але потім такі кандидатури схвалено та підтримано, всупереч рішенню комісії.

Такі конкурси, як і дошки пошани, давно пора перевести у статус пройденого етапу і попрощатись з подібною практикою.