– От чому у Вінниці така паніка зчинилася, а в Одесі її немає? Треба вмикати логіку! Адже не так багато людей у нас останнім часом побували в Китаї. У нас є 40 видів коронавірусів, котрі живуть тут. Деякі взагалі ніяк себе не виявляють. Інша річ — а що робиться в країні для того, щоб той небезпечний коронавірус до нас не потрапив.

Україна отримала 30 тест-систем з Німеччини. Вартість одного тесту — півтори тисячі євро. До Вінниччини вони навряд чи дійдуть, усі біологічні матеріали тестуватимуться у Києві. Маємо 5 боксів в інфекційному відділенні першої міської лікарні та інфекційне відділення дитячої інфекційної лікарні. Зараз закуповуються засоби захисту для медперсоналу. Та поки що, на щастя, жодного випадку не зафіксовано. Чого не скажеш про грип. Щодня маємо по 5-6 випадків ураження грипом вірусу А, котрий вже на другий-третій день провокує виникнення пневмонії. У нас вже є випадки, коли хворіють цілими сім’ями. Батько, мати і 27-річний син перебувають у лікарні у важкому стані. Три роки у нас діє програма “Стоп грип”, було б доцільно поширити її на всю область. Бо це 50% знижка на вакцини, безкоштовні тести і безкоштовний препарат “Таміфлю”. Цього року вже було щеплено більше 14 тисяч вінничан.

Степан Томин

– Збудники грипу ми почали виявляти у січні, хоча рівень ГРВІ почав зростати ще від листопада, – повідомив Степан Томин, завідувач відділу епідеміологічного нагляду. — Прикро, але на Вінниччині залишилося всього 17 лікарів-епі­деміологів, шестеро з яких вже пенсійного віку. Потрібно створити чітку систему епіднагляду. Аби хвороба не поширювалася в області, було запроваджено карантин у школах та дитсадках. Минулого тижня захворіло майже 14 тисяч людей.