Приводом для цього стала заява до поліції від священників про те, що віряни зачинили на ключ трапезну, в котрій останнім часом звершували свої молитви.

У поліції вирішили використати цей випадок для того, щоб сторони затяжного релігійного конфлікту нарешті знайшли порозуміння. Відразу скажемо – миру досягти не вдалося. Тож у Пеньківці очікують всього, навіть “десант” релі­гій­них спортивних хлопців, котрі іменують себе “Братство Ярослава Мудрого”. Так натякнув благочинний Літинського району протоієрей Олег Макар.

– Ми звернулися до поліції з проханням з’ясувати, на якій підставі і хто саме змінив замки на трапезній біля храму у Пеньківці. На території села зареєстрована тільки одна релігійна громада. Заради миру і спокою ми дозволили громаді ПЦУ користуватися своєю трапезною, але те ж саме дозволяється робити і нам. Тим більше, що і газ, і світло зареєстровані за нашою громадою. Ми дозволяємо користуватися і газом, і електрикою, але платити маємо разом. Друге питання — ключі від трапезної мають бути у нашої громади. Ви перешкоджаєте користуватися нашою трапезною, а ми, як власники території, маємо вільний доступ до усіх приміщень. Якщо домовленості не буде, то будемо змушені змінити ключі у трапезній…

– Ні! – категорично відповіли селяни з Пеньківки, — ми за свої гроші купили матеріальні цінності, тому не хочемо, щоб щось зникло. Якщо ви хочете ключі від трапезної, тоді ми маємо мати ключі від церкви! Ми складаємо графік богослужінь і визначаємося, коли й яка служба буде у храмі. Але ж ви не хочете так! Погрожуєте привезти своїх тітушок!

До розмови долучився і священник ПЦУ о. Анатолій:

– Наскільки неприємно було приходити у трапезну після вашого переосвячення, коли наші книжки були мокрі… Це принизливо. І хоча ви заперечуєте зараз такі свої дії, але про них розповідають ваші віряни…

– Наразі на території Пеньківки юридично діє релігійна громада УПЦ МП. 21 січня минулого року були проведені загальні збори релігійної громади, де 99% виявили бажання піти у підпорядкування Православній Церкві України. Документи нині перебувають на реєстрації у начальника відділу у справах міграції та релігій Ігоря Салецького. У зв’язку із судовим спором між тодішнім настоятелем Віталієм Недипічом і членами релігійної громади про визнання незаконним і скасування рішення загальних зборів, котрий розглядає Хмільницький міжрайонний суд, ми не наполягали на державній реєстрації, вважаючи за доцільне дочекатися рішення суду, — пояснює адвокат Сніжана Чубенко. – Для того, щоб не виникало ніякого непорозуміння і “рукопашного” бою, була досягнута тимчасова домовленість з паном Недипічом, що він зі своїми прихильниками користуються церквою, віряни ПЦУ користуються трапезною. Оскільки у трапезній зберігаються цінності релігійної громади, тому були замінені замки, аби ніхто сторонній туди не потрапив. Ми чекаємо кінцевих рішень судів. Електрикою віряни користуються, а газ відключений. Питання комунальних платежів буде вирішене. Гроші передамо у касу церкви. А якщо ви нам погрожуєте, тоді і ми не будемо чекати рішень суду і будемо наполягати на негайній реєстрації громади. Передати ключі від трапезної при умові, що ключів від церкви у нас немає — це відсутність паритету сил і справедливості. Дай Боже усім розуму.

Після цього гарячого діалогу виконуючий обов’язки заступника начальника відділу поліції Петро Дудукало сказав: “Дуже спо­ді­вався, що усім вдасться примиритися. Я в Пеньківці був дільничним. Тут всі проблеми вирішувалися без залучення поліції.