Громада вимагала включити її до списку опорних, якщо цього не буде, впевнені люди, це призведе до скорочення частини її працівників та медичних послуг.

Зібралось близько 2000 мешканців, вони тримали у руках плакати зі словами «Ні самоліквідації», «Владо, збережіть лікарню в повному складі».

– Наша лікарня оцінена в 208 балів, що є 5-м показником в області. Бачили рейтинги й інших населених пунктів, де значно нижчі оцінки, але тим не менш чомусь ті медичні заклади включили у список опорних. Наприклад, Жмеринка взагалі на 20 місці. Відповідно це викликало неабияке обурення, саме тому на позачерговій сесії, де був колектив Барської ЦРЛ, я подав ідею провести мирне зібрання, щоб кожен міг висловити свою позицію, — розповів організатор заходу, голова благодійного фонду «ДоброБар» Анатолій Колос. — Але нам медичний заклад вкрай потрібен! Адже він обслуговує близько 10 тисяч населення, їдуть навіть з Хмельниччини, проводиться багато операцій. У нас за рік приймають понад 400 пологів. На жаль, на зібрання ніхто з департаменту охорони здоров’я не приїхав.

Під час мітингу виступили і головний лікар Барської ЦРЛ Олександр Костенко та завідувач пологовим відділенням Віктор Іваненко, які подякували людям за підтримку. А очільник Барської райради Михайло Піддубний зазначив, що великою проблемою ЦРЛ є котельня, бо її не передали на баланс району. Приїхала на мітинг і народний депутат від партії «Слуга народу» Ірина Борзова. Вона вкотре пообіцяла це питання допомогти вирішити.

– Я направила депутатське звернення до департаменту охорони здоров’я, але відповіді не отримала. Список опорних лікарень формувався таємно. Бар не включили туди. Барська лікарня справді одна з найкращих в області. Тут працює 73 кваліфікованих лікарі, є багато сучасного обладнання. Лікарня надає послуги при складних пологах і має відділення невідкладних станів. Лікарі та люди небезпідставно побоюються, що в лікарні заберуть право надавати ці послуги і виключать з карти маршруту «швидких». Тому треба боротись за заклад.

Громада вирішила продовжити відстоювати Барську лікарню під стінами Вінницької облдержадміністрації. 11 лютого барчани вирушили до голови ОДА В. Скальського. До них приєднались Шаргород, Немирів та Оратів.

Віталіна Трудько
Фото та відео Олексія Бойко

Мешканці Барського та Шаргородського районів Вінниччини перекрили вулицю Соборну. Вимагають, щоб до них вийшло керівництво ОДА та їх районні лікарні визнали опорними.P.S. Серед мітингувальників – мешканці ще трьох районів: Немирівського, Липовецького та Оратівського.

Posted by Тетяна Щербатюк on Tuesday, February 11, 2020