Українські паралімпійці виграли сім комплектів нагород на етапі Кубка світу в німецькому Альтенберзі з лижних гонок та біатлону.

Всього на рахунку збірної України три золотих, дві срібних та дві бронзові нагороди. Загальний показник вивів команду на третє місце в загальному заліку. Приємно, що серед медалістів — Ірина Буй з Бара. Вона виборола «золото» в індивідуальному спринті (біатлон) та срібну медаль в командному.

Додамо, що Ірина після закінчення дев’яти класів вступила до Барського гуманітарно-педагогічного коледжу, де вивчилася на учительку молодших класів. Її тренером став Марцин Кучерявий. У неї на лівій руці відсутні фаланги пальців. Незважаючи на це, вона досягла вершин у спорті, стала майстром спорту міжнародного класу. Дебютувала дівчина на міжнародній арені у грудні 2011 року, взявши участь у міжнародних змаганнях з лижних гонок і біатлону.

У 2012 році Ірину було зараховано до складу паралімпійської збірної України. На етапі Кубка світу 2012 року у м. Вуокатті (Фінляндія) у біатлоні 12,5 км спортсменка отримала «бронзу». А уже на чемпіонаті світу 2013 року у м. Солефті (Швеція) здобула «золото» у біатлоні 10 км і «срібло» у 12,5 км.

Ірина стала переможцем фіналу Кубка світу 2013 року. Її було нагороджено обласною премією «Молода людина року» (номінація «Відкриття року в області спорту»).

Два роки тому у паралімпійських змаганнях у Пхьончхані дівчина посіла четверту позицію в індивідуальній гонці на 12,5 км. За підсумками першого Кубка світу 2019 року з лижних перегонів та біатлону Ірина Буй виборола срібну та бронзову нагороди. Тренер-викладач Вінницької ОДЮСШ «Інваспорт» Марцін Кучерявий, який є тренером не лише Ірини, а й Олександра Казіка, не раз розповідав в інтерв’ю, що в місті Бар на лижах займаються і влітку. Навіть без снігу спортсмени тренуються та досягають вершин і прославили Вінниччину на весь світ!

Тому бажаємо Ірині Буй та іншим спортсменам нових перемог!

Віталіна Трудько