Гастрогід Вінниччини Олена Павлова разом із найкращими кухарями подільської кухні назвала 10 легендарних страв Вінниччини.

Вони прославили наш          край і все Поділля по всіх світах… А також по місцях батьківщини «Іванівської» ковбаси, «Тиманівської» каші чи «Уланівської» картоплі давно мандрують фанати автентичної української кухні та історії.

Але й так зрозуміло, що №1 у цьому рейтингу є «Він­ницьке сало»!!! Хто ж ще прорвався у ТОП-10 найвідоміших став Вінниччини?

1. Картопля по-уланівськи

«Картопля по-уланівськи, мабуть, найвідоміший у радянські часи продукт з Вінниччини, який і сьогодні є у меню ресторанів. Історія її проста і водночас дивовижна. Здавалось би, простий продукт зробити легендою не кожному вда­ється, а найпрекрасніше для мене те, що дала життя страві звичайна кухарка з сільської їдальні, а не іменитий шеф. Це як нагадування про те, що кожен може створити свій бренд.

На жаль, на батьківщині страви, в селі Уланів Хміль­ницького району, вам її ніде не подадуть», – пише фуд-блогерка, проте зазначає, що у багатьох ресторанах Вінниці ця страва 100% є у меню.

2. Тиманівська каша

Смачна, поживна, корисна, ідеально збалансована страва, відома ще з козацьких походів. Сьогодні – об’єкт нематеріальної культурної спадщини однойменного мальовничого села Тиманівка Тульчинського району. Вони на­віть цілий фестиваль зробили, щоб частувати на ньому кашею. І не лише кашею, а ці чудові патріотичні тиманівчани навколо каші зробили фантастичне за енергетикою дійство, на якому зібрали й інші легенди з навколишніх сіл, про них – далі.

Скуштувати кашу можна у селі Тиманівка, приїхавши та відвідавши аж три музеї невеличкого села, в тому числі й прекрасний музей Суворова.

Тиманівська каша (або, як її називають – засипана капуста) складна у приготуванні і вимагає щонайменше чотири години часу. Готують її з квашеної капусти, пшоняних круп і сметани, іноді – з додаванням яєць. Зазвичай її подають на поминальних обідах та весіллях…

3. Деруни з Дранки

Дранка – це село поряд з Тиманівкою, де заповзяті господині з простих дерунів зробили кулінарний шедевр. Їх тут готують і з грибами та з м’ясною підливкою, і з сиром, і з зеленню, і з чим душа забажає.

Скуштувати страву можна в селі Дранка, у Тиманівці та в Тульчині.

4. Картопля з Білого рукава

Повертаємось до Хмільниччини. Назва страви вже гарна, погодьтеся. Але не лише назва мене підкупила, а й сама картопля. По-перше, це рання, молодесенька картопля, що готується зі шкіркою, по-друге – це багато-багато молодої весняної зелені, що пасерується у великій кіль­кості вершкового масла.

«Беріть до картоплі скоринку свіжого чорного хліба, бо саме так ви її будете доїдати – вимащуючи хлібчиком залишки того соусу, який запам’ятається вам на усе життя», – ділиться кулінарним «лайфхаком» Олена Павлова.

5. Янівська ковбаса

Іванів – село зі славною історією у Калинівському районі. Відоме своїм палацом Холоневських, мальовничими краєвидами на річці Буг, красенем-монастирем та своїми м’ясними витребеньками.

Де скуштувати? Та у кожній крамничці села, на щастя.

6. Теплицькі та бершадські солоні вареники з сиром

Вареники – то не лише любов, а предмет для суперечок господинь двох районів. І ті, й ті – зі шкварочками та начинені смачним домашнім сиром. Але у Теплику – то висмажені до хрусту шкварочки з сала, сіль та перець. А от бершадські вареники – великі, мало не на долоню, з щедрими шматками підсмаженої підчеревини з цибулею, що омиває своїм соком кожен вареник. Як казала моя бабуся: «взяв два – і ситий до Різдва».

7-8. Ямпільський білий борщ та білий вінегрет

Багата Ямпільщина на бі­лий колір – своїх вапнякових скель, розфарбованих стін старовинних хат, білої піни швидкого Дністра, білого пилу сіль­ських доріг і, звичайно, борщу та вінегрету. Готується білий борщ з цукрового буряка та квашеної капусти, такий собі борщ навиворіт. Під час президентства Петра Порошенка цей білий борщ ще називали «Президент», коли буряки для нього брались із полів агрохолдингу Порошенків.

А вінегрет – то просто та геніально водночас – квасоля, капуста, заквашена без моркви, печена картопля (або відварена), печений пастернак, біла цибуля, олія.

9. Зарванецький борщ

Оспіваний Коцюбинським в оповіданні «Дядько та тітка». Червоний, як кров, палкий, як любов… Що там ще таке банальне заримувати вам? Але борщ той – просто шедеврально готували та гарно подавали на перше у господах досить заможного села Зарванці, що прямо під Вінницею. Де скуштувати?

Його обіцяє мені нова ресторація у Вінниці «Коцюбинський 220»…

10. Куліш

Не той самий, що у творі «Харитя» – той був бідний та пустий. Але з м’ясом та з неймовірно смачним пшоном альденте, гарно темперованим у вершковому маслі. Скуштувати його можна у ресторані української кухні «Ясті», тільки попросіть буль­йон, щоб аж окропний був. Тоді смачніше.

І взагалі – приїздіть на Вінниччину, тут справді гостинно і смачно!