Буває, горло болить так, що ковтати боляче. Два дні полоскань — і все минає. Процедуру треба робити 5-6 разів на день.

Вода для полоскання має бути теплою. Одне полоскання роблять близько 30 секунд. Ліки не ковтають, а випльовують. Після полоскання горла нічого не їдять і не п’ють хоча б 20 хвилин. Розчин бажано мати завжди свіжий.

Одним з найефектив-­   ніших засобів є сіль, сода та йод. На склянку води беруть по 0,5 чайної ложки солі й соди та додають 4 краплі йоду. Сіль краще брати морську — у ній багато мікроелементів.

Добре допомагає при болю в горлі сік буряка, він знімає набряк і запалення. Свіжий буряк натирають, додають столову ложку оцту, трохи настоюють, віджимають крізь марлю і розводять водою.

При ангіні ефективний натуральний яблучний оцет у пропорції: чайна ложка на склянку води. Розчиніть у склянці теплої води ложку лимонного соку і полощіть цим розчином горло.

Відомі медові полоскання — чайну ложку меду розвести в склянці теплої води. Не варто забувати і про недорогі аптечні препарати — хлорофіліпт та фурацилін. Хлорофіліпт краще брати у вигляді спиртового розчину. Таблетку фурациліну розчавлюють та розмішують у склянці води.

До речі, часто забувають і про ще один дешевий і ефективний засіб — перекис водню. Столову ложку 3-процентного перекису розводять у склянці води.

Соломія КАЛЮЖКО