Болить у всіх душа, і плачемо через несправедливість. Бахтин – мальовниче село, роботящі люди.

З приміщення, де за радянсь-        ких часів був клуб, сільська рада, бібліотека, а пізніше і швейна майстерня, ми зробили церкву. Ікони для храму малював та оформляв художник В.П. Нагорняк, який передав їх ПЦУ. Іконостас виготовляв та встановив М. В Порчевський, крилас та дерев’яне оформлення храму зроблене руками П.К.Притуляка. Активну участь у будівництві взяли І.І Мартиненко, П.К.Притуляк, В.П. Трачук, В.Д. Семенюк, О.В. Цвига, О.М. Недосейкін, В.І. Мярковський, О.І. Марчевський, А.І. Марчевський, Б.А. Сваричевський, Є.Ф. Штогрин, В.П. Притуляк, А.П. Нагорняк, А.В. Іванцов, А.В. Удот. Це, звичайно, не увесь список – під час будівництва храму працювали майже всі жителі села, крім теперішніх “активістів”, які після всього подали нашу громаду до суду.

Їх 23. Вірян ПЦУ – 180. Рік тому ми вирішили змінити релі­гій­ну підлеглість, але прихильники Московського патріархату відразу ж побігли до суду. Скаржилися, що ми порушуємо їхні права, бо вони 10 років молилися у цьому храмі. Результат – вже рік церква під замком. Перш ніж зачинити храм, священник Московського патріархату виніс звідти все, що зміг прихопити. Якщо почитати позовну заяву на 104 сторінках, то вона переповнена суцільною брехнею! Наприклад, вказується на “якусь там Білик, що колотить селом”. Та ця жінка з 2013 року пекла просфори, прибирала та палила в храмі, доглядала за територією біля храму! Невже за ці роки вона не заслужила поваги жителів села та релігійної громади? Ми, віряни ПЦУ, низько вклоняємось Г.С. Білик, дай Боже їй здоров’я за її труд. Рік тривають судові засідання. Нещодавно відбулося ще одне. Коли це все завершиться – важко сказати…

З 1991 року ми живемо в незалежній Україні, кожен з нас має свій дім, спілкуємося рідною мовою. Але молитися у своєму храмі не можемо. А про порушення наших прав ніхто не думає? Можна втратити державність, територію, навіть багато в чому мову, але поки будуть жити люди, які розмовляють українською, буде жити Україна та буде жива нація. Ми любимо свою державу, своє село і хочемо сказати словами свого пророка: “І на оновленій землі врага не буде супостата, а буде син і буде мати, і будуть люде на землі”.

Бахтин, Вербовець, Жван, Котюжани! Всі, хто бореться за ПЦУ – борітеся і поборете, нам Бог помагає.

Світлана Маркітан
і 180 вірян ПЦУ с. Бахтин