В цей день його пам’ять вшановують усі бойові побратими, близькі та рідні люди, як на території військової частини, так і біля кожного пам’ятного знаку. Гвардійці відвідали школу де навчався Роман Лабань і місце поховання на місцевому кладовищі. Поклали квіти, прихили коліно, запалили свічку… помолись із святим Отцем «за упокій душі убієнного». Роман Лобань командував взводом роти оперативного призначення на бронетранспортерах 2 батальйону військової частини 3028 Національної гвардії України.

-17 лютого 2015 року гвардійці виконували завдання по безпечному виводу сил АТО з району Дебальцеве в напрямку Артемівська. У селищі Луганське під Артемівськом. Танковий снаряд розірвався буквально в декількох метрах від командира взводу. Романа контузило. Одним осколком йому відірвало стопу, другий осколок влучив у стегно. Романа доставили в госпіталь, в Артемівськ.

Лікарі боролися за його життя, але марно, – розповіли у прес-службі військової частини 3028. – Було втрачено занадто багато крові. У ввечері того ж дня, його не стало. «Він був мені, як братом… ніколи не забуду ту страшну подію, коли розірвався снаряд, адже на його місці міг бути я, але він був поперед мене і вибух пройшов на нього. Роман Лабань назавжди залишиться в нашій пам’яті, у наших серцях. Хай з Богом спочиває!», – говорить бойовий побратим гвардієць військової частини 3028 капітан Сергій Мержвінський. Указом Президента України № 176/2015 від 25 березня 2015 року, “за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України”, нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно). Місце поховання с. Сутківці, Ярмолинецький район, Хмельницька область. Слава герою! Вічна і світла пам’ять.

Віталіна Трудько