Днями завершився Національний фінал змагань з усного математичного рахунку «Прангліміне-2020». У змаганнях взяли участь 116 учасників з різних областей України.

Очна сесія для 12-ти учасників з Вінницької області відбулася у комп’ютерному класі Ладижинської ЗОШ №4. Їй передувала онлайн-конференція, де учасники мали змогу представити свій регіон та поспілкуватись з організаторами.

– Вдома під час тренувань результати зазвичай кращі. Тому що нічого не відволікає. А на змаганнях поруч з тобою сидять такі ж учасники, які для зосередження можуть щось наспівувати чи слухати музику в навушниках, або занадто голосно тиснути на клавіатуру. Це трохи заважає і відчутно впливає на результат, — зізнаються учасники змагань. — Трапляються під час змагань і нервові зриви. І мишки літають, і клавіатура ламається.Тому треба себе тримати в руках.

Зрештою, титул абсолютного чемпіона цьогорічного національного етапу конкурсу отримав Антон Васалатій з Козятина (Козятинський ЗНВК І-ІІІ ступенів ім. В. М. Піддубного (школа-гімназія). У нього максимальна кількість балів —
28 138. Крім того, переможцями конкурсу стали Анастасія Слободянюк (Муровані Курилівці) — 18634 балів, Даніїл Журба (Ладижин) — 21193 балів, Владислава Лехман (Ладижин) — 18753 балів. Остання, ще навчаючись у 4-му класі, перемогла шестикласницю на шкільному «математичному тижні». Відтоді почався її активний розвиток у напрямку усного математичного рахунку. В 2016-17 роках Влада двічі здобувала треті місця у національному етапі конкурсу Miksike. Всі переможці мають представляти Вінниччину на Міжнародному фіналі змагань, який відбудеться у Вентспілсі (Латвія) 2 травня 2020 року.

Віталіна Володимирова