Цього разу звітували  директори освітніх закладів, шкіл-інтернатів, реабілітаційних центрів.  Загальна проблема багатьох закладів — відсутність, або незавершеність встановлення протипожежної сигналізації. “Задоволення” не з дешевих, але  ризикувати життям дітей  ніхто не згоден. Тому чимало керівників    виходили з ситуації, як могли. Ще одна з найпоширеніших проблем, котра піднімалася на цьому зібранні   — прострочені продукти і право на приватність у туалетних кімнатах.

Піщанська школа-інтернат особлива тим, що тут виховуються діти з вадами слуху та іншими супутніми захворюваннями. Всього 47 дітей у цьому закладі, котрим керує Олена Ацеховська. Найбільшу роботу, яку тут провели минулого року — замінили дах на одній з будівель. Щоправда, роботи ще триватимуть і цього року, бо у планах — провести утеплення стін.

Вінницький реабілітаційний центр “Гніздечко” ще донедавна був дитбудинком. Але держава вирішила реформувати будинки дитини у інші заклади. І взагалі, в Україні з 2020 року дітей влаштовуватимуть у дитбудинки платно, а з 2023 року заклади розформують. Утім своїх функцій “Гніздечко” не позбувся, тут як і раніше виховуються діти, позбавлені батьківського піклування, сироти. Нині там під опікую 81 дитина. За свою багаторічну і невтомну працю  департамент освіти та науки облдержадміністрації рекомендував нагородити керівника цього закладу Михайла Басюка Почесною грамотою Кабміну.  Після проведеної роботи 11 дітей були повернені до своїх біологічних батьків. Одна дитина — всиновлення, одна потрапила до прийомної сім’ї. Минулого року уповноваженим з прав людини були висунені чотири зауваження до роботи цього керівника, але всі вони усунені, причому,  того ж дня. Бо стосувалися деяких прострочених продуктів, та надщербленого посуду. А ще — медперсонал проходить перепідготовку, керівництво уклали договори з сімейними лікарями.

Гостра дискусія зав’язалася  навколо Мурованокуриловецької школи-інтернату санаторного типу, де лікуються і навчаються майже дві сотні дітей з серцево-судинними захворюваннями. Наша газета вже розповідала про те, що у зв’язку із появою на світ нового законопроекту про повну середню загальну освіту існування  таких закладів стане під загрозою.  В Україні 64 таких заклади. На Вінниччині всього 4 дитячих кардіологи і всі вони — в дитячій обласній лікарні. Директор закладу Олександр Стозуб розповів, що протягом 15 років без висновку цих лікарів жодна дитина до закладу не потрапляла. А цього року маємо справжню проблему, бо дітей з такими захворюваннями в області більше 20 тисяч.  Для нас було несподіванкою, що у цьому законі було вказано, що вже з 1 вересня перші класи до таких шкіл вже не будуть набиратися. Фактично 70 відсотків персоналу потрапляє під скорочення. Є сподівання, що президент не підпише цей закон, бо в ньому чимало протиріч. Щоб залишити ці заклади такими, як є- ціна питання 2 мільярди гривень.

168 учительських вакансій в області не заповнені! Але гуманітарно-педагогічний коледж, котрим керує Костянтин Войцехівський, робить все для того, аби наших дітей навчали кваліфіковані вчителі. Цей заклад залишився у системі вищої освіти. Тут створений педагогічний факультет для підготовки   вчителів для початкової освіти. І працює 10 кафедр, на котрих працюють 45 науковців, серед яких 6 докторів — професорів і 35 кандидатів у доктори — доцентів. Триває процес захисту наукових робіт. У цьому закладі чимало наукових та  спортивних досягнень. Тут навчається 40 кандидатів в майстри спорту і майстри спорту.  Минулого року випустили майже 400 фахівців. Кожен третій диплом — з відзнакою. Саме тут будується великий професійний стадіон, на котрий вже витрачено 9, 2  мільйона гривень, адже заклад готує ще й учителів фізкультури і на базі закладу діє спортивна школа Беланова-Блохіна. Але й тут не без  недоліків.  Будівельники мало не зруйнували колону на вході. А ще у позаурочний час на території педагогічного коледжу збираються веселі компанії і розпивають спиртне. З цим треба навести лад.

Депутати заслухали звіти керівників  обласної станції юних натуралістів, Вінницької академії неперервної освіти вчителів, Брацлавської спеціалізованої школи, Дашівського навчально-реабілітаційної школи  та інших освітніх закладів.