Тоді Вінниця довгий часборолась за право розташування польського консульства на території міста. Восени 2006 року переговори на цю тему з польськими дипломатами увійшли в активну фазу. А у березні 2007 року тодішній Генеральний консул Польщі в Україні Сільвестр Шостак отримав від вінницької міської влади офіційну пропозицію щодо відкриття польського консульства у місті.

Як місцева влада переконали польських дипломатів у тому, що консульство у Вінниці має бути?

Аргументів були такі – побратимство Вінниці та польського міста Кельце, багаторічний досвід дружби та співробітництва області і Сьвєнтокшицького воєводства Польщі, успішний інвестиційний проект з польським підприємством «Барлінек», велика чисельність жителів області, які мають польське коріння (майже 350 тисяч), постійні культурні та економічні зв’язки.

І в 2008 році польська сторона озвучила рішення про те, що Польському консульству у Вінниці бути! Тоді про це повідомив Генеральний консул Польщі в Україні Гжегож Опалінські під час свого візиту до Вінниці 18 листопада 2009-го…

А 5 лютого 2010-го довгоочікувана подія сталась – Генеральне Консульство Республіки Польща у Вінниці відкрило свої двері для мешканців тоді лише трьох областей: Вінницької, Хмельницької та Житомирської. В. о. Генерального Консула Республіки Польща у Вінниці став пан Анджей Сломські.

– Нам дуже приємно, що за ці 10 років Генеральне консульство Республіки Польща у Вінниці не лише відкрило більше 900 тисяч віз, зокрема більше 130 тисяч минулого року. Не лише оформило понад 20 тисяч Карт Поляка мешканцям 4 областей України… Але й підтримує більше 100 національних товариств і ГО в регіонах, де традиційно найбільше поляків та людей із польським корінням!, – зазначив сьогодні в готелі «Франція» теперішній Генеральний Консул Республіки Польща у Вінниці Даміян Цярцінські. – Бо наша команда  займається усіма питаннями, пов’язаними із оформленням документів для виїзду і перебування українців на території сусідньої держави Польщі. Раніше вінничани та мешканці сусідніх областе оформляли візи – Шенгенські та Національні. Нині, коли діє «Безвіз», Шенгенські візи – 324 за 2019-й оформляють переважно іноземці…

Ми підтримували Україну і Вінницю під час 2-х революцій! Ми однозначно за територіальну цілісність України та проти окупації Криму та Донбасу… Ми підтримуємо багато культурних, освітніх, та волонтерських проектів на Вінниччині та в сусідніх областях… 18 тисяч учнів та більше 1000 студентів вивчають польську мову в 10 університетах, 90 школах та 170-ти пунктах вивчення польської мови. Ми друзі, надійні партнери та доброзичливі сусіди… І сьогодні, в трагічні роковини розсліду Небесної Сотні, яка полягла за майбутнє України, хочемо перш зам все згадати Леоніда Полянського – жмеринчанина із польським корінням, який загинув саме 20 лютого…

Також хочу додати, що тодішній Вінницький міський голова Володимир Гройсман і Голова Вінницької ОДА Олександр Домбровський доклали найбільше зусиль і особистого впливу, щоб саме Вінницю було обрано для розташування Генерального консульства.

– Тепер можна з гордістю сказати про те, що Вінниця стала консульським містом. Після довготривалої спільної роботи було прийнято рішення відкрити Генеральне Консульство Польщі у Вінниці. У місті європейського формату, яке прогресує у своєму розвитку. У Вінниці, де європейськість не лише лозунг, а напрямок, в якому ми будемо спільно рухатись», – такими словами 5 лютого 2010-го року розпочинав церемонію відкриття консульства тодішній в.о. Генерального Консула Республіки Польща у Вінниці Анджей Сломські.