Як встановили слідчі, керівник митного поста організував схему незаконного збагачення – створив умови за яких громадяни не могли самостійно заповнювати митні декларації та були вимушені звертатися до агента з митного оформлення. Агент в свою чергу ділився з начальником частиною свого прибутку. Сума одержаної «винагороди» залежала від кількості оформлених документів.

За інформацією ДБР, начальника митного поста затримали після чергового отримання хабару 5200 гривень влітку минулого року. Досудове розслідування у кримінальному провадженні завершили слідчі територіального управління Державного бюро розслідувань у місті Хмельницькому. Обвинувальний акт вже скерували до суду.

Посадовець обвинувачується в одержанні неправомірної вигоди службовою особою (ч.3ст. 368 ККУ), агент – у наданні неправомірної вигоди (ч.3 ст.369 ККУ). Процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні здійснювала військова прокуратура Вінницького гарнізону Центрального регіону України. Оперативний супровід – Управління стратегічних розслідувань у Вінницькій області ДСР Національної поліції України.

У разі доведення вини, керівнику митного поста загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, з конфіскацією майна. Митному агенту – позбавлення волі на строк від 4 до 8 років з конфіскацією майна або без такої.

Ірма БОГУШ