За життя боровся під стінами обласної ради і заболотненський дитячий психо-неврологічний санаторій. Люди переконані, що під приводом реорганізації, санаторій хочуть закрити, бо в обласному бюджеті немає грошей на його утримання. Разом з ним хочуть закрити ще шість санаторіїв Саме тому цього дні працівники санаторію прийшли з гаслами під обласну раду. Скажемо відразу — питання реорганізації санаторіїв депутати не підтримали, і тепер їм доведеться десь знайти на їхнє утримання 40 мільйонів гривень.

А навколо лікарень словесні баталії розгорілися у сесійній залі. Депутат Вадим Соляник з трибуни сесії заявив, що медична реформа є ненародженим дитям і її потрібно багато допрацьовувати. Шаргород вже увійшов в історію медреформи як найбільш бунтівний регіон. Бо саме тут люди тричі збиралися на майдан і відстояли свою лікарню від закриття. Більше того, саме тут вдалося обладнати сучасне пологове відділення. Утім до переліку опорних Шаргородська районна лікарня не потрапила.

-За якими критеріями обиралися опорні лікарні і чому до цього списку не потрапила Шаргородська — відповіді нам у департаменті так і не надали — розповів Вадим Соляник – Кого ми маємо лікувати у Ямпільській та Могилів-Подільській лікарні? Добиратися з Шаргородського району туди надто довго. Вимагаю скликати новостворену госпітальну раду і переглянути список опорних лікарень.

Від імені громади обурених шаргородців з заявою виступила Інна Фрідкіна і заявила, що люди ніколи не здадуться і якщо влада не піде на поступки, то підготують позов до суду.

До переліку опорних депутати вимагали включити і Барську, і Крижопільську лікарні.

Тетяна Антонець не змогла утриматись від виступу.

– Сьогодні в державі хаос! Але з нього почалося створення світу — сказала вона — Ми маємо звернутися до влади і сказати: що можемо, те й будемо утримувати.

– Потрібно чути тих людей, котрі живуть в районах , чути головних лікарів і вміти домовлятися — долучилася до обговорення депутат Людмила Щербаківська — Бо відповідальність за це несе влада.

– Ми не маємо ключів і не закриваємо лікарень. Критерії всі давно визначені і основний — охоплення населення — розповів Владислав Скальський, котрий нещодавно проїхався вночі по медичних закладах області — Ніхто не забирає у вас право рятувати життя людей. З 1255 пакетів, котрі можливі до укладання нашими спеціалістами Національна служба здоров’я отримала 306 заявок від лікарень Вінницької області. Фокусуйтеся на тому, щоб надавати якісну медичну послугу, зробіть так, щоб пацієнти не відчували себе зайвими. До кінця року кількість опорних лікарень може змінитись

Я за те, щоб на території області була сформована найкраща мережа лікарень.

Фото та відео Сергія Хіміча