До редакції звернулись сотні жителів із вінницького багатоквартирного будинку №27 по вулиці Київській. Основну частину першого поверху там займають підприємці.

За словами людей, вони не сплачують за утримання будинку та теплову енергію. Тож тягар оплати лягає на решту власників, саме тому жителі звернулись до нашої газети.

– Нещодавно ми подали звернення до КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» щодо перевірки приміщень зазначених під­приємців. Але здійснити об’єктивну перевірку не вдалося, оскільки відсутній доступ до трубопроводів централізованого опалення (сховано під гіпсокартоном), що знаходяться у приміщеннях підприємців. Як наслідок, акт від 13 грудня 2019 року — формальний. Зі слів власників магазинів та інших об’єктів, у них діє система автономного опалення.

Оскільки після проведення перевірки та виявлення порушень керівництво відповідного комунального підприємства не вживає жодних заходів, то можна припустити, що вони фінансово зацікавлені, аби приховати справжні причини розрахунку тарифу. Адже нарахування за грудень 2019 року за теплову енергію у нас в рази більше, ніж по всій Вінниці.

Крім того, просимо перевірити наше припущення щодо подвійної оплати за фактично спожиту теплову енергію жителями вул. Київської, 27 та Чорновола, 14, оскільки будинки мають спільний трубопровід централізованого опалення та оснащені єдиним вузлом обліку. Бо з цього всього виходить, що ми сплачуємо за спожите тепло двох будинків!

У пресслужбі КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» заявляють:

– Нарахування плати за послуги в будинку по Київській, 27 проводиться за показниками теплового лічильника, що встановлений на його вводі, пропорційно до опалювальної площі квартир та нежитлових приміщень з урахуванням кількості теплової енергії, спожитої на опалення місць загального користування, які встановили в своїх помешканнях автономні системи опалення. Нашими працівниками проведено додаткове обстеження вбудовано-прибудованих приміщень в будинку на предмет наявності послуги з централізованого опалення.

Встановлено, що вбудовані приміщення ФОП Маринчук В.І., ФОП Орищук І.С. отримують послуги відповідно до договорів купівлі-продажу теплової енергії. Приміщення ТОВ «АТБ-Маркет» оснащені індивідуальним приладом обліку теплової енергії, який взятий на абонентський облік КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго». В опалювальний період 2019-2020 р.р. цей магазин не споживав теплової енергії у зв’язку з встановленою альтернативною системою опалення, про що свідчать показники вузла обліку теплової енергії. Усі вбудовані приміщення в житловий будинок по вул. Київська, 27, які від’єднанні від мереж централізованого опалення, мають окремий вихід, за винятком ПП АФ «Лани Поділля», яке сплачує за втрати теплової енергії на місця загального користування.

Крім того, у зв’язку з невиконанням у повному обсязі заходів по підготовці до опалювального періоду уповноваженим особам будинків по вул. Київській, 27 та по вул. Чорновола, 14 надано приписи щодо об’ємів робіт, які необхідно виконати.

Встановлена теплопостачальним підприємством плата на дані житлові будинки за послугу з централізованого опалення є ґрунтовною та такою, що не підлягає перерахунку.

Втім, мешканці будинків із таким трактуванням не згодні.

Віталіна Володимирова