При осучасненні враховують коефіцієнт зростання споживчих цін за попередній рік (50% суми зростання) і зростання середньої зарплати за минулі три роки (50% суми зростання). На коефіцієнт множиться одна зі складових у формулі пенсії: рівень середньої зарплати.

Голова парламентського комітету з питань соціальної політики Галина Третьякова відзначила, що березнева індексація підвищить пенсійні виплати в середньому на 12%.

Осучаснення чекає на пенсії, у формулі яких враховується середній показник зарплати в розмірі 3 764 грн. Саме такий вирахували за три роки – з 2014 по 2016 рр. і “зашивали” в формулу розрахунку при виході на заслужений відпочинок до 2018 р.

Пенсії працюючим пенсіонерам в 2020 році теж повинні перерахувати в автоматичному режимі. Правда, “автоматом” – лише тим, кому вже один раз проводили такий перерахунок, а це відбувається кожні два роки. Тобто якщо пенсіонер отримує пенсію, працює і останній раз перерахунок відбувався у 2018 р, то у 2020 році він відбудеться вже автоматично. Якщо людина вийшла на пенсію в 2018-му, два роки при цьому працювала і ще жодного разу перерахунок не робили, отже, потрібно подати відповідну заяву. Звернутися потрібно в територіальне відділення ПФУ заздалегідь, до настання дати, з якої призначили пенсію.