255 імен загиблих увіковічення у меморіальних плитах, встановлених на стіні собору. На пам’ятний захід та спільну молитву прийшли військовослужбовці, ветерани, волонтери, родичі загиблих, представники громадськості та всі небайдужі люди. Чин освячення та молитву за загиблими звершив митрополит Вінницький і Барський Симеон з духовенством Православної Церкви України.

Відкриття та освячення меморіальної дошки відбувалося у Батьківську суботу, коли Православна Церква поминала усіх померлих. Захід приурочили до 5-ї річниці виведення українських військ з Дебальцево.

На чотирьох дошках, які встановлені поруч із будівлею собору, викарбувано імена 255 мешканців Вінниці та Вінницької області, які з 2014 по 2020 рік, під час проведення Антитерористичної операції та Операції об’єднаних сил у Донецькій та Луганській областях, віддали життя, захищаючи незалежність України.

На центральній дошці зображена ікона Спасителя, до Якого небесними сходами піднімаються душі загиблих воїнів.

Дошка встановлена з ініціативи Вінницько-Барської єпархії Православної Церкви України та релігійної громади Спасо-Преображенського кафедрального собору м. Вінниці Відтепер щосуботи о 10 годині тут відбуватимуться поминальні молитви.