А перед цим заступник голова облдержадміністрації Наталя Заболотна  заступник міністра охорони здоров’я Дмитро Коваль та директор Центрального міжрегіонального департаменту Володимир Пляцек провели брифінг для журналістів.

– Вже з 1 квітня медичні заклади переходять на нову модель фінансування. До контрактування з НСЗУ готові понад 94% спеціалізованих закладів. З 66 закладів Вінниччини 57 вже подали пропозиції на укладання договору. Це п’ята рейтингова позиція серед усіх закладів України — розповіла Наталя Заболотна — Але питань як ніколи багато, бо ніхто достеменно не знає, як потрібно працювати у нових умовах. Для того, щоб розставити всі крапки над “і” ми й проводимо такий семінар.

– Темою охорони здоров’я давно ніхто так детально не займався, бо вона й справді важка, непросто отримати швидкий результат— каже Дмитро Коваль — Але ми всі розуміємо, що зміни потрібно робити, аби забезпечувати якість та доступність медицини. Ми хочемо почути питання від власників медичних закладів, розвінчати міфи, вникнути у проблемні моменти. Трансформація 1 квітня не завершується, життя триває, і ми маємо зрозуміти всі ризики. В Україні найбільша кількість лікарень в Європі, враховуючи щільність населення. Але якість — далеко не завжди на найвищому рівні. І нова модель фінансування дає можливість пацієнту отримати саме якісну медичну послугу. Бо фінансування отримають тільки кваліфіковані медзаклади. І питання не в закритті лікарень, а тільки у якості. Якщо лікарня не отримає фінансування від НСЗУ, тоді утримувати її має місцева громада. 80 відсотків допомоги має надаватися сімейними лікарями. До них теж є чимало питань. Тому попереду — багато роботи. І коли той чи інший медзакрад перепрофільовується на інші види допомоги, то це не означає, що люди там залишаться без мед обслуговування.

Нині на Вінниччині автономізовано всі спеціалізовані медичні заклади, Всі підключені до електронної системи охорони здоров’я та підключені до медичних інформаційних систем.